13.8 C
София
неделя, март 26, 2023
НачалоНа фокусНАТО е готова за намеса заради застрашената стабилност в Косово

НАТО е готова за намеса заради застрашената стабилност в Косово

НАТО бди и е готов да се намеси, в случай че стабилността в Косово бъде застрашена, заяви заместник генералният секретар на Алианса Мирча Джоана часове след като местните сърби обявиха, че се оттеглят от участието си в парламента, администрацията и съдилищата на страната.

Повод за бойкота стана заканата на косовското правителство да санкционира местните сърби, които откажат да сменят сръбските регистрационни номера на автомобилите си с косовски.

С настояване Прищина да одобри създаване на Асоциация на сръбските общини от служба се оттеглиха и сръбските полицаи, което принуди останалите им колеги да удължат смените си от 8 на 12 часа.

В северната част на град Митровица, която е населена със сърби, полицаи не се виждат никъде, а само италиански жандарми, които са част от мироопазващата мисия на НАТО – KFOR, предава агенция Ройтерс.

КФОР наброява около 3700 души. След като обсъди ситуацията със специалния представител на Евросъюза за Западните Балкани Мирослав Лайчак, заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана призова правителствата на Сърбия и Косово да проявят сдържаност и да не допускат ескалация на напрежението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments