11.8 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоНа фокусНАТО решава за мащабно подсилване на силите на Алианса на изток

НАТО решава за мащабно подсилване на силите на Алианса на изток

На днешното извънредно заседание на министрите на отбраната на страните от НАТО ще бъде взето решение за мащабно подсилване на силите на Алианса на изток. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на утрешното извънредно заседание в Брюксел на министрите на отбраната от пакта.

Опасяваме се, че Русия може да използва „фалшив флаг“ в Украйна и да прибегне до употреба на химическо оръжие, добави Столтенберг, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че руската страна е използвала такова оръжие срещу политически противници и е помагала за употребата му от сирийския режим. Използването на химическо оръжие е против международното право, подкрепено от Русия, и е напълно неприемливо, добави Столтенберг.

От месеци огласяваме списъка с руските лъжи – че няма на нахлуят в Украйна, че ще изтеглят войските от украинската граница, че ще защитят цивилните. Сега Москва разпространява абсурдни твърдения, абсолютни лъжи – за биологични и химически оръжия в Украйна, посочи генералният секретар.

Столтенберг съобщи, че стотици хиляди бойци от НАТО са поставени в повишена готовност, както и че отделни страни от алианса изпращат ракети „Пейтриът“ в Полша и Словакия. Нападението срещу един от съюзниците ще срещне решителен отпор от целия пакт, предупреди той. По неговите думи днес на фронта в Украйна за страната си се бият десетки хиляди войници, обучени от НАТО.

Китай трябва да се присъедини към останалия свят, като ясно осъди действията на Русия. Подкрепата за Москва е помощ за войната срещу суверенен народ с причиняване на смърт, огромно страдание и разрушения. Китай е длъжен, като член на Съвета за сигурност на ООН, да защитава международното право, а нахлуването в Украйна е в нарушение на това право, заяви Столтенберг.

По неговите думи руският президент Владимир Путин е отговорен за войната и може да я прекрати още сега, като се ангажира с добронамерена дипломация. Призоваваме го да постъпи така, добави генералният секретар.

Той уточни, че на утрешното заседание на военните министри се очаква да бъде обсъдено дългосрочното осигуряване на източния фланг, а решенията се предвижда да бъдат взети през юни. По неговите думи се обмисля трайно повишаване на присъствието на силите на НАТО по източните граници.

Столтенберг призова държавите от пакта да влагат поне по два процента от БВП в отбрана.

По неговите думи първоначалните данни сочат, че дронът, паднал в Хърватия, не е пренасял боен заряд. Установено е, че дронът се е отклонил от курса и е паднал след изчерпване на горивото, поясни Столтенберг.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments