На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество всички без АИКБ подкрепиха проектобюджета на здравната каса

0
сн. БТА

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) всички освен Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепиха или изразиха принципна подкрепа за проекта на Закон за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 година.

Смятаме, че здравноосигурителната система се нуждае от конкретен план за развитие, който да е обезпечен с конкретни реформи, коментира Добрин Иванов от АИКБ. Той обясни, че реформи в предложения проектобюджет на НЗОК не се виждат и това е основание за АИКБ да се въздържи от подкрепа. От организацията отбелязаха нуждата от актуализация на националната здравна карта.

Българската стопанска камара (БСК) потвърждава принципната си подкрепа за проектобюджета на НЗОК, каза Станислав Попдончев.

Даваме си сметка, че България е с най-ниски разходи в здравеопазването в Европейския съюз и затова трябва да се полагат усилия за увеличаване на тези средства. Има напредък в този бюджет, коментира Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). По думите му е отчетена препоръката за повишаване на средствата за профилактиката и превенцията на заболяванията.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалните в България (КРИБ) също изразиха принципна подкрепа за проектобюджета на НЗОК. От Съюза за стопанска инициатива подкрепиха предложения бюджет на здравната каса.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и от Конфедерацията на труда „Подкрепа“ подкрепят проектобюджета на НЗОК.

По време на дискусията беше посочено, че има рекордно увеличение на средствата за здравеопазване. Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски коментира, че това налага и завишаване на контрола по отношение на разходване на средствата.

Залагат се стимули за личните лекари да извършват повече профилактични прегледи, посочи също той.

Заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски коментира, че усилията са насочени към това да се обясни на хората „колко богат е пакетът“ за профилактика. По думите му само 38% от хората практикуват тези профилактични прегледи и това не е достатъчно.

Акцент беше поставен и върху желанието на Министерството на здравеопазването за осигуряване на адекватна медицинска помощ в отдалечените населени места.

В проекта на бюджета на НЗОК за 2024 г. се предвиждат общо от приходи и трансфери 8 163 353 100 лева. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук