23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусНа този етап Русия остава извън сделката за безопасен износ на зърно...

На този етап Русия остава извън сделката за безопасен износ на зърно през Черно море

Русия остава извън сделката за безопасен износ на зърно през Черно море, докато условията й не бъдат изпълнени. Вместо това възнамерява да предостави безвъзмездно 1 милион тона зърно на нуждаещи се страни с помощта на Турция и Катар. Това заяви руският президент Владимир Путин след тричасов разговор с турския си колега Реджеп Ердоган в курорта Сочи.

Срещата на Путин и Ердоган се очакваше именно заради усилията на турския президент да върне Русия в постигнатата под негова егида инициатива за износ на зърно през Черно море. Русия прекрати участието си през юли с аргументите, че Западът не е изпълнил своята част от сделката и продължава да възпрепятства износа на руска селскостопанска продукция и торове.

Днес Путин повтори тези аргументи и допълни, че коридорите са използвали с „терористична цел“ за нападение срещу руски сили в Украйна, както и че според него след затварянето им не са се сбъднали прогнозите за поскъпване на зърното.

След като заяви още, че по-голямата част от украинската продукция не достига до развиващите се страни, а се продава в такива без непосредствена нужда, включително в Европейския съюз, Путин анонсира план да предостави 1 милион тона руско зърно безвъзмездно на 6 африкански държави. Посредници в доставките, преговорите за които са в напреднала фаза, ще са Турция и Катар.

От своя страна Ердоган заяви, че вярва в скорошно възстановяване на коридорите през Черно море, но по отношение на сделката Украйна трябва да приеме по-мек подход спрямо Русия.

„Украйна трябва да смекчи своите подходи, за да е възможно да се предприемат съвместни стъпки с Русия“, каза Ердоган пред репортери заедно с Путин след срещата на лидерите в Сочи. Той също така посочи, че повече зърно трябва да бъде предназначено за Африка, а не за европейските страни.

Наред с това Ердоган и Путин са обсъдили и двустранните си връзки. Путин изтъкна, че Газпром е предоставил на турската страна пътна карта за изграждане на газов хъб на територията на южната ни съседка, чрез който руски природен газ да се изнася към трети държави. Все повече в разплащанията си Турция и Русия  използват националните си валути и все по-малко долара и еврото, изтъкна още руският президент.

По време на пресконференция с турския си колега руският президент Владимир Путин каза още, че срещата между двамата е била „успешна“, добавяйки, че отношенията между Москва и Анкара процъфтяват във всички области.

Путин разкри, че са били „обсъдени подробно всички ключови въпроси на руско-турското сътрудничество в областта на сигурността, икономиката, политиката, както и в културната и хуманитарната сфера“.

Той добави, че „е очевидна тенденция към по-активно използване на националните валути – рублата и лирата – в търговския обмен“, като в същото време делът на долара и еврото във взаимните разчети постоянно намалява.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments