13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоЗдравословноНегативните емоции през деня увеличават желанието за сладко вечер

Негативните емоции през деня увеличават желанието за сладко вечер

Средностатистическият човек изпитва по-голямо желание за сладко вечер, казва ендокринологът Зухра Павлова. В интервю за радио Спутник тя посочва две причини за това явление.

Желанието за сладкиши вечер има както психологически, така и химически причини, казва Зухра Павлова, лекар-ендокринолог в Международния научно-изследователски център на Московския държавен университет. Според нея първите са свързани с желанието да се нулират натрупаните през деня негативи, а вторите – с активното производство на инсулин по това време на денонощието.

„Сутрин човек може дори да не погледне шоколад, а вечер – да мисли само за него. Причините за това са две. Първо, вечер човек е уморен от всичко, което се е натрупало през деня, и иска да се отпусне. Не само да седи в тишина, но и за да намали негативните емоции, а най-лесният начин да направи това е с помощта на сладкиши. Второ, инсулинът е най-активен вечер. Това е хормон, който увеличава желанието за сладко. То е особено силно при хората с наднормено тегло“, казва Зухра Павлова.

Лекарят препоръчва вечерното желание за сладко да се задоволява с продукти, съдържащи заместители на захарта, а не със захар.

„Препоръчвам на моите пациенти, ако вечер изпитват силно желание за сладко, да използват храни със заместители на захарта, а не захар. Съществуват заместители като стевия, еритритол или сукралоза. Първите две са естествени, а второто е синтетично вещество. Консумацията на продукти с подсладители дава психологическо и емоционално удовлетворение, но без допълнителни калории и без да стимулира синтеза на инсулин“, обяснява Зухра Павлова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments