Недостигът на учители в Полша и Унгария става все по-тревожен

0

Държавните училища в Полша и Унгария се сблъскват с недостиг на учители в момент, когато и двете страни приемат много украински деца-бежанци, констатира Асошиейтед прес.

Проблемите в училищата в Полша се задълбочават, като недостигът на учители става все по-голям, а много преподаватели и родители се опасяват, че образователната система се използва за индоктриниране на младите хора в консервативната и националистическа визия на управляващата партия.

Същото се случва и в Унгария. Облечени в черно учители в Будапеща носеха черни чадъри в знак на протест срещу стагнацията на заплатите и голямото работно натоварване в първия учебен ден в четвъртък. Учителският профсъюз PSZ заяви, че младите учители получават „унизителна“ месечна заплата от едва 500 евро след облагане с данъци, което е накарало много от тях да напуснат.

Хиляди хора излязоха на солидарно шествие с учителите в петък в Будапеща, изразявайки мнението, че ниското възнаграждение на учителите е свързано с авторитарната насока на правителството на премиера Виктор Орбан.

Недостигът на учители едва ли би могъл да дойде в по-неподходящ момент, тъй като и двете страни се опитват да интегрират украинските бежанци. Това е особено предизвикателство за Полша, където сега живеят стотици хиляди украински бежанци в училищна възраст, посочва АП.

Близо 200 000 украински ученици, повечето от които не говорят полски език, вече са постъпили в полските училища след началото на войната на 24 февруари. Министърът на образованието заяви, че общият брой на украинските ученици може да се утрои през предстоящата учебна година в зависимост от развитието на войната.

В цяла Централна Европа заплатите в държавната администрация не са в крак с тези в частния сектор, поради което учителите, медицинските сестри и други са с много по-малка покупателна способност.

Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като много учители са близо до пенсия, а все по-малко млади хора избират тази зле платена професия, особено когато инфлацията е скочила до 16% в Полша и почти до 14% в Унгария.

По данни на полския учителски синдикат в училищата в страната не достигат 20 000 учители. В Унгария, която има много по-малко население, липсват 16 000 учители.

Полският министър на образованието Пшемислав Чарнек оспори тези данни, като заяви, че свободните места за учители са по-близо до 13 000, добавяйки, че това не е огромна цифра спрямо 700 000 учители в цялата страна. Той обвини синдикатите и политическата опозиция, че преувеличават проблема.

Унгарските профсъюзи се оплакват и от централизацията на образователната система в страната. Учебните програми, учебниците и вземането на всички решения се контролират от централен орган, създаден през 2012 г. от унгарското правителство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук