Не е ясно кога започва разтоварването на Vera Su

0

Все още няма яснота кога ще започне операцията по разтоварването на азотния тор от заседналия кораб Vera Su, съобщи БНТ.

Към вчерашния ден обстановката тук не предлагаше да се правят каквито и да е действия. Властите също очакват морето да утихне. Поривите на вятъра бяха с 12-13 метра в секунда, а вълната достигаше над един метър и половина. Вятърът днес е утихнал – 4 метра в секунда.

До момента от кораба бяха свалени всички опасни за околната среда материали. Беше разположена и самоповдигаща се платформа, която ще помага на спасителите по време на операциите. Екипите на Басейнова дирекция всеки ден следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб – вземат се проби от две места.

Има нов план за разтоварването на кораба. Планира се да се използва ферибот, на който ще има вагони на БДЖ. След това те ще бъдат транспортирани на пристанище „Варна – изток“ .

Втечненият товар ще се прехвърля на трите баржи, които пристигнаха от Италия, карбамидът ще бъде изсмукан от хамбара на кораба и чрез помпи със специални отвори ще се разтовари върху баржите. Между баржата и товарното помещение ще бъде разпънато платнище, за да се предотврати изтичане на уреята в морето.

Сн. БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук