22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусНе може да се разпусне заседанието, докато няма избор на председател

Не може да се разпусне заседанието, докато няма избор на председател

Не може да се разпусне заседанието, докато няма избор на председател, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Христо Иванов, председател на парламентарната група (ПГ) на „Демократична България“ (ДБ). По думите му ако няма избор на председател, няма кой да свика следващото заседание.

Нашата парламентарна група има ясно решение, подкрепяме Никола Минчев за председател 48-ото Народно събрание (НС), потвърди Иванов и така отговори на въпрос дали ПГ на ДБ би излъчила свой кандидат. По думите му номинации за председател на парламента трябва да се направят отново, дори и пак да бъдат издигнати същите кандидатури.

След официалното откриване на 48-ото Народно събрание депутатите не могат да се разберат за процедурата по избор на председател, след като нито един от предложените четирима кандидати не събра необходимото мнозинство. С най-много гласове бяха Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от ПГ на „Продължаваме Промяната“. При второто гласуване Желязков получи 103 гласа „за“, 85 „против“ и 52 „въздържал се“. За Минчев гласуваха 98 депутати, 32-ма бяха против, а 110 се въздържаха. За да се уточни дали има избран председател, беше дадена почивка.

Попитан това неразбирателство за поста председател на парламента какъв сигнал е, Иванов отговори: „За много тежко политическо разделение“. Той смята, че се вижда, че политическите партии не могат да намерят начин да разговарят помежду си. На въпрос дали това разделение „слага кръст“ на надеждите за сформиране на редовно правителство, председателят на ПГ на ДБ отвърне: „Не, не слага кръст на всякакви надежди, но да речем, че ги прави малко по-трезви“.

Христо Иванов потвърди, че ПГ на ДБ няма да участва в разговорите в рамките на контактната група на президента на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси за намирането на съгласие за приоритетите на новия парламент.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments