15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусНидерландия очаква напредък в прилагането на върховенството на закона у нас

Нидерландия очаква напредък в прилагането на върховенството на закона у нас

Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България и е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в Шенген, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема. Това стана ясно от телефонен разговор между премиера Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте, съобщи българската правителствена пресслужба.

Рюте похвали България за вече направените стъпки в правилната посока, особено по отношение на правомощията на главния прокурор.

В същото време в доклад, представен днес пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли т.г., а именно за структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.

Денков увери Марк Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. До средата на октомври т.г. е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, които се отнасят до ВСС. След това България ще информира ЕК и всички държави членки за постигнатия напредък в изпълнението на препоръките в доклада от 5 юли т.г.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments