10 C
София
неделя, октомври 24, 2021
НачалоНа фокусНиколай Младенов е вторият политик в досиетата "Пандора"

Николай Младенов е вторият политик в досиетата „Пандора“

Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в досиетата „Пандора“, съобщи bird.bg.

Бившият военен и външен министър е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема този пост на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

На въпрос за несъответствието в датите на назначението му в ООН и регистрацията на фирмата Младенов заяви, че не може да си спомни как точно е протекъл процесът, но каза, че той е започнал преди началото на мандата му в ООН.

От информацията в Досиетата „Пандора“ се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържане на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Младенов увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

Преди дни стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е другият свързан с политиката българин, който според разследващите журналисти има сметки в офшорни зони.

Документите, публикувани от няколко големи световни медии, показват че 35-има политически лидери използват сложни схеми от офшорни фирми, за да скрият колко пари имат. В списъка на собственици на тайни сметки са чешкият премиер Андрей Бабиш, украинският президент Володимир Зеленски, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, както и приближени на Владимир Путин.

В разследването участват близо 600 журналисти. Информацията се базира на изтекли около 12 милиона документа от 14 компании, които предоставят финансови услуги. Повечето от тях засягат офшорни компании в различни държави.

По-рано днес се появиха публкации в медии, че второто очаквано име ще бъде това на Асен Василев. В официална негова позиция се казва, че още преди да стане служебен министър на финансите той е излязал от собствеността на всички дружества, включително офшорни компании.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments