18.8 C
София
сряда, септември 28, 2022
НачалоНа фокусНикола Стоянов: Не Корнелия Нинова е била министър на икономиката, а Калоян...

Никола Стоянов: Не Корнелия Нинова е била министър на икономиката, а Калоян Методиев

„Няма чистка, няма реваншизъм, не възстановявам стари кадри, а укрепвам предприятията“, това заяви пред Би Ти Ви служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Той обясни кадровите промени в БКК, ВМЗ и НИТИ – Казанлък.

„Назначих трима нови членове и оставих четиримата, назначени от г-жа Нинова, в управлението на Българската консолидационна компания. БКК е „шапка“ на 15-16 публични държавни дружества, затова реших, че е правилно 7 да са членовете на Съвета на директорите“, посочи икономическият министър. „През последните 7-8 месеца министър е бил не г-жа Нинова, а Калоян Методиев – всички назначения са минали през него“, каза
още служебният министър на икономиката, като уточни, че знае това от хората в министерството.
„Той е викал хора, той е притискал хора. На този натиск и начините, по които са назначавани и освобождавани хора, е пречила
директорката на „Човешки ресурси“. Тя е от над 20 години в министерството и е уволнена дисциплинарно“, каза още Никола
Стоянов.

А от БКК са предприели промените във ВМЗ, Кинтекс и в НИТИ – Казанлък. Никола Стоянов посочи, че оборотите на производството силно са намалели за юли и прогнозно за август. Според служебния министър възможното обяснение е: „ВМЗ умишлено се води към фалит, надявам се новото ръководство на ВМЗ да посочи какви са причините“. Задължително ще има одит на ВМЗ, според синдикатите никой не обръща внимание на производството, каза още министър Стоянов.

Той даде пример с назначен млад специалист със заплата от 2450 лева, която е два пъти и половина над средната за ВМЗ, без един ден стаж по специалността, а дни по-късно се допълва договора му с клауза за минимум 6 месеца заплата обезщетение, ако някой го уволни, независимо от причините за прекратяване на трудовия му договор. Назначават се нови и нови хора в администрацията, а обезщетенията за подобни случаи ще са стотици хиляди левове, обясни Никола Стоянов.

Той обясни още, че в НИТИ Казанлък „връщаме стария директор, който е назначен там на поста преди 12 години. Корнелия Нинова мислеше, че НИТИ е архив, но аз познавам тяхната работа. Произвежда мини, този институт е подизпълнител на ВМЗ. Връщаме директор, който е от 30 години в НИТИ“.

„Хора, които са послушници на министъра, не ми трябват, а такива, които да защитават интересите на дружеството. Хора с опит трябва да управляват такива дружества, но не партийни калинки“, обясни защо се правят кадрови промени служебният икономически министър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments