16.8 C
София
вторник, септември 7, 2021
НачалоНа фокусНинова: БСП ще преговаря с ИТН по 5 политики

Нинова: БСП ще преговаря с ИТН по 5 политики

НС на БСП ще вземе окончателно решение за подкрепа, след като ИТН представи своето виждане за поименен състав на правителството и неговите приоритети

В разширен състав Парламентарната група, Националният съвет и коалиционните партньори от коалиция „БСП за България“ със 120 гласа „за“ и един „против“, без „въздържали се“ взехме няколко решения. Обявяваме се, че искаме да гарантираме сигурност на гражданите и стабилност за България, и ще положим усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент.

Нашата цел е парламентът и правителството да довършат пълното разграждане на досегашния модел на управление. Имаме пет приоритета, които залагаме в политиките по съставяне на правителство.

Първият е социалната политика и политиката по качество на живот, която включва борба с неравенството и бедността, увеличаване на доходите, в това число преизчисляване на пенсиите, и политика за младите и работещите хора.

Вторият приоритет е реформа в здравеопазването, която да гарантира достъпно и качествено здравеопазване и да изпълни конституционното условие за достъп до безплатно здравеопазване на българските граждани.

Третият приоритет е образование, наука и култура. Четвъртият е борба с корупцията и качествена съдебна реформа. И пето – възстановяване на икономиката.

Има две теми, според решението на Националния съвет, които ние не приемаме.

Едната е налагане на либерален модел на управление, на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората. – в частност приватизацията на ББР, концесиониране на пътища и т.н.

Заявяваме желанието си Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, но препотвърждаваме позицията си, че това не бива да става за сметка на българския национален интерес и българската история.

Как ще продължим оттук нататък:

Националният съвет реши следното: дава мандат на групата за контакти да продължи преговорите с „Има такъв народ“.
Дава мандат да бъдат поканени на разговори и организирани срещи с другите две партии – „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Възлагаме на Изпълнителното бюро да излъчи експертни групи , които заедно със съветите към Националния съвет да започнат да работят с експертните групи на другите партии – така, както се разбрахме вчера на разговорите с „Има такъв народ.

Четвърто – разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа.

Пето – окончателното решение за подкрепа ще бъде взето отново на Национален съвет, на следващо заседание, след като контактната група внесе резултатите от преговорите и напредъка по тях, и след като “Има такъв народ” представи своето виждане за поименен състав на правителството и неговите приоритети.
Тогава ще съберем отново Национален съвет и ще дадем окончателната си позиция. Дотогоава имаме мандат да продължим разговорите.

В контактната група за преговори с ИТН влизат Корнелия Нинова, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments