1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоНа фокусНинова кани всички на лидерска среща за правителство

Нинова кани всички на лидерска среща за правителство

Президентът Румен Радев връчи на председателя на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. На „Дондуков“ 2 са и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, както и заместник-председателите на ПГ на левицата Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Иван Ченчев.

Радев каза, че се е спрял на БСП в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност. След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство Ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател, посочи той.

Във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент, заяви държавният глава. Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство, каза Румен Радев и пожела успех.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари за доверието и отбеляза, че разбират тежестта на ситуацията и отговорността, която им се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, да има редовно правителство. Наистина доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България с колегите от другите парламентарни партии, така че ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни в момента, допълни тя.

Преди връчването на папката президентът Радев подари на лидера на БСП Корнелия Нинова букет червени рози по повод рождения ѝ ден днес. Нинова остави кутия с бонбони да се почерпят за здраве.

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание, не бяха реализирани.

БСП иска да преговаря с всички партии в парламента. Това обяви Корнелия Нинова, след като получи от президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство.

От левицата предвиждат четири стъпки за действие. На среща ще бъдат поканени лидерите на останалите партии в Народното събрание.

„На тази среща да изясним искаме ли да има правителство, или се играят игрички и се прехвърля „горещият картоф”, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори”, уточни Нинова.

Лидерът на БСП е оптимист, че все още има шанс за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments