Нинова към ПП-ДБ: Няма да бъдем резервна гума на нито една тротинетка

0

Това заяви от трибуната на НС в декларация от името „БСП за България“ лидерът на социалистите

 

„Уважаеми български граждани, вече и децата знаят, че България е в криза – политическа най-вече. Българската държавност има три стълба, на които се крепи – законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Има един основен принцип на демокрацията – взаимният контрол между тези власти. Днес е очевидно, че законодателната не работи. Парламентът е блокиран и не само от днес, повече от година и половина. Изпълнителна няма, защото няма работещо правителство, редовно – има служебно, но то е временно.

От вчера и след опита за атентат срещу Гешев част от съдебната система обяви война на политиците. Чухте ли какво казаха? „Политиците се месят в работата ни, ние сме категорично против политиците“. Тоест нестабилността е обхванала и трите власти в България. Трите стълба, трите крака, на които седи държавата, се ритат помежду си и от това цялата конструкция се клати.

Имаме нужда от точно обратното – стабилност, сигурност и предвидимост. Има нужда от лидерство и от смели хора, които да вземат решения, макар и непопулярни понякога. Първо, според нас, трябва да се стабилизира законодателната власт. След това тази стабилна законодателна власт, което означава работещ парламент – да не се разпускаме, да стабилизира изпълнителната власт, т.е. да излъчи работещо правителство. И на трето място, двете заедно, законодателна и изпълнителна, да направим такава съдебна реформа, която да даде гаранции за справедливост и за стабилност на съдебната система.

Какво се случва обаче? Някой казва „ситуацията е нестандартна и трябват нестандартни решения“. Добре, само че колко да са нестандартни? Един месец се разиграва такъв театър, че уважаеми български граждани, аз съм сигурна, че вие не можете да се ориентирате какво се случва в държавата. Ние, които всеки ден сме тук, вече губим нишката, та си представям навън как изглежда целият този театър.

Ние досега ви наблюдаваме двете партии, които се опитвате да правите мнозинство и правителство. Наблюдаваме и чакаме да се наиграете. Какво става? Първият мандат традиционно г-н Борисов кани вторите. Направиха законодателна програма. Браво. Парламентът трябва да работи, трябва да има закони и да ги приемаме за хората. Само че няма – няма комисии, няма закони, парламентът не ги приема. Направихте управленска програма – т.е. направихте втората крачка, очевидно има управленско мнозинство. Само че и такова няма, което да взема управленски решения в такова мнозинство. Разпределихте си роли – да не цитирам имена, но Делян Добрев сутрин говори срещу Асен Василев, г-н Желязков вечер го хвали и казва „Асен е добрият финансист“.

Първите казват „подкрепете ни нас“, вторите казват „не, няма да ви подкрепим“. Тогава защо правите обща управленска програма и законодателна програма? Вторите вече дават правителство и програма, защото Борисов им я е поискал. Не знам защо се хванахте на тази въдица, но ваша си работа. Сега Борисов ви казва „не ни харесва този кабинет, дайте друг“ и ПП предлагат правителство на малцинството и да ги подкрепят другите.

Колеги, позволете една шега, но то си е истина – има един култов български филм – „Оркестър без име“. Там Гошко удря на едни барабани от сутрин до вечер и казва, че репетира да стане като Бетовен. Излиза чичо му Пешо, обаче, и казва: „Гошо, спри бе. Спри, цял ден – репетиции, репетиции. Остави ме мен, ама кокошките спряха да снасят“. Ей такова нещо правите – създавате шум, някаква фонова такава, ама не ви се получава. По цял ден блъскате едни барабани, ходите по телевизиите, всявате смут в главите на хората, никой не знае какво правите. Но пак казвам, това си е ваша работа.

Ние, за разлика от много тук, не се месим в работата на чужди партии. Не обработваме техни депутати, не ги привличаме в нашата група. Затова казвам, това си е ваша работа. Защо днес говоря обаче по тази тема? Продължаваме да стоим на позиция, че правете си вашата работа, както намерите за добре. Защо обаче започваме днес ние да говорим? Защото от вчера ситуацията е различна. От вчера включихте БСП в този фонов шум и в тези репетиции и ни включихте лошо. И затова днес ще се наложи да ни изслушате, но най-вече го казвам заради българските граждани – искаме да сме ясни и да сложим на чисти позиции положението на БСП.

За г-н Борисов е ясно – той е цар на това да увърти всички в една обща група и всички да сме маскари. Това ние толкова пъти сме го преживявали. И вижте, той какво казва вчера, цитирам: „Пожелавам успех на ПП-ДБ да стане с другите, другите имат имена – Слави Трифонов, Карадайъ, Корнелия Нинова и Костадинов“. Ако те кажат „окей“, връщаме мандата и те правят с втория мандат каквото искат“.

 

ПП не закъсняха, но минахте всякакви граници. Борисов е ясно – той е манипулатор, добър. Обработва обществено мнение, увъртолва ни всички – и на него няма да му се получи, с нас няма да му се получи – да не се и опитва. Но ПП – надминахте вече всичко. Какво казва ПП: „Ако БСП ревизира някоя от своите позиции по Украйна, по еврозоната“ – и може би и да подкрепим третия пол, „тогава БСП ще ни подкрепят нас“, т.е. ПП ни поставят условия. Ще продължа натам: „Възможно е да имаме подкрепа от БСП“. Ама кой ви го каза това? Защо си позволявате да говорите от името на БСП? От каква позиция си позволявате да поставяте условия на БСП? Вие да ни кажете: „Откажете се от идеологията си, от програмата си, изтрийте си от лицето целия образ на партия от толкова време и така подкрепете ни някак си“. „И те ще ни подкрепят“ – даже уверено го твърдят.

Продължавам натам. Борисов току-що направил изявление, което хвърля още една шепа объркване в цялата ситуация. Да ви кажа какво е казал. Първо изречение: „От днес започваме преговори с другите партии, коалиция няма да правим, ще приложим същата коварна хватка като ПП. Правителство на малцинството само от ГЕРБ“. Три изречения по-надолу казва: „В нашия кабинет могат да влязат личности и от други партии“. Значи няма да е само на ГЕРБ. И три изречения по-надолу казва трето нещо: „Какъв ще бъде кабинетът, зависи от разговорите с други партии“. Добре. Очевидно и там няма яснота в главата какво точно иска да прави. Но ние сме наясно, след като ви изнесох всички тези факти, мисля че всички сте убедени, че хаосът е пълен, че държавата има нужда от стабилност, защото нещо от това, което Бойко Борисов току-що е казал, е най-притеснително – добре си играе, тези ще поканя, онези ще поканя. Но най-притеснителното, което казва за държавата и народа е: „При днешната ситуация бюджет няма да бъде приет“.

Какво правим с държавата от юни месец нататък? Какво правим с хората? Със заплатите, с пенсиите, със социалните, с всичко? С болници, с училища? Понеже вие тука си играете някакъв театър бюджет няма да бъде приет. Хората ще чакат. „В такова Народно събрание не можем да изберем и комисии.” Така ли? А какво ви стана със законодателната програма? А с клетвите, че по Плана за възстановяване и устойчивост ей сега и бързо ще приемем закони. Какво стана с това? Няма да има комисии, няма да има бюджет. Хем ще преговаря с ПП, хем ще кани другите партии. Хем започвате да говорите от името на БСП.

Хайде да сложим малко ред. Говоря от името на БСП – аз и тези хора, депутатите от „БСП за България” имаме право да говорим от името на БСП. Вие не – да ни увъртолвате в тези схеми.

Първо, знаем, че сме 23-ма. Това е реална представа. С двайсет и трима депутати не можем да имаме тежестта на първия или втория, абсолютно сме наясно със себе си.

Второ, знаем обаче също, че при някаква хипотеза тези 23-ма могат да се окажат ключови. Ключови за държавата. И това го знаем.

Трето – няма да ви позволим да ни вкарвате във вашата игра. Да се плашите взаимно с БСП: „Абе вие ако не ни подкрепите, ние ще отидем при БСП.” Да не ни използвате като маша във вашите игри. Няма да го позволим.

Няма да ви позволим ултиматуми – променете си идеологията, променете си програмата и елате да ни подкрепите. И това няма да стане.

Пето – „Продължаваме промяната” са включили в техния проектокабинет член на БСП и от вчера се внушава, че едва ли не това е свързано с нас. За Иван Кръстев говоря, министър на труда и социалната политика в техния проект. От сега да е ясно, за да пресечем всичко, което очаквам да се развие и то вече се развива в кулоарите – нито ни е информирал, нито сме се съгласявали, нито сме обсъждали. Това е воля на ПП и не намесвайте БСП в това. Не им е за пръв път между другото да рейдърстват от други партии, от други програми и т.н.

Следващо. Може между вас да има натискачи на бутони по банките, но ние не сме такива. Няма да бъдем резервна гума на нито една тротинетка. Казвам тротинетка, защото не звучите като сериозен автомобил, който ще изтегли България от кризата. Резервна гума няма да ви бъдем. Няма да бъдем натискачи на копчета на чужди програми и правителства, за които не сме разговаряли. Няма да бъдем и параван за вашето безсилие – на първия и втория, чиято отговорност е да създадете правителство и да управлявате държавата.

Последно. Ако бъдем поканени на разговори, както винаги съм казвала, ще участваме в преговори, не в ултиматуми. И не да ни ударите по масата – програма и състав на кабинет и да казвате: „Натискайте копчетата.” Но ако бъдем поканени в разговори и участваме в преговори, ще се отзовем. Какъв ще е изходът от тези преговори днес и сега е неясен. Изходът от тези преговори за БСП ще го решат единствено членовете на БСП. С вътрешно-партийно допитване. Това остава наша трайна позиция и не се съмнявайте, че ще я изпълним. Ние сме отговорни хора. Разбираме в какво състояние е държавата. Искаме да дадем своя принос в диалога и в намирането на решения в кризите, а не да бъдем част от тази криза, която вие всеки ден задълбочавате – и ГЕРБ, и ПП с този театър, който разигравате.

Ние ще бъдем диалогични, но ние сме партия. Ние имаме програма, ние имаме идеи. Били сме в управление, били сме в опозиция. Знаем как се управлява държава, знаем и как се бори като опозиция неправилно управление  на държавата. И ще си останем такива. Поканени ли сме – ще дойдем от уважение към парламентаризма и демокрацията в България. Ще си поставим своите въпроси, вие си поставете вашите – нашето решение окончателно ще вземат единствено членовете на БСП и на коалиция „БСП за България”. Затова ви моля, спрете да говорите от името на БСП. Спрете да ни поставяте ултиматуми. Ако искате ни поканете на нормални, колегиални, държавнически разговори, а не кой какъв да бъде и какви постове да си разпределяте. Ние ще дойдем и ще ни чакате да решим дали ще подкрепим каквото и да е правителство.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук