10.8 C
София
сряда, май 11, 2022
НачалоНа фокусНинова предупреди: Ако БСП бъде извадена от кабинета, отиваме на избори

Нинова предупреди: Ако БСП бъде извадена от кабинета, отиваме на избори

Опашките за олиото са показател за спекула, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ.

Водещият Георги Любенов я посрещна с думите: „Никога не съм вярвал, че ще правим интервю за олиото с вас, но ето че и това трябва да се случи“.Да, така е, но трябва да кажа, че ние твърдо и категорично сме решили да се борим със спекулата“, заяви Нинова.

По думите й паниката с олиото е „абсолютно изкуствено създадено напрежение“. „Имаме резерви за олио за тази и за следващата година. Предлагането е на лице – нямаме дефицитна стока.

Търсенето обаче се покачи в резултат на фалшиви новини. Няма как това да не се отрази на цената. Заради това призовах българските граждани – няма нужда да се презапасявате, само си вредим. Сами вдигаме цената на олиото“, каза още вицепоремиерът.

По думите й Европа и света предприемат драконовски мерки що се касае за спекулата с цените и галопиращите цени на редица продукти.

Тя даден фрапантен пример от един от магазините у нас. По думите й бутилка олио била доставена на въпросния магазин за 2,97 лева, а на щанда се продава 5,99 лева.

„Нашата грижа е българският народ и българската храна да остане тук за него“, категорична бе тя.

Българското правителство е готово да приложи чл. 36 от Договора с ЕС – спиране на износа в екстремни ситуации. Няма да позволим някой на трупа милиони на гърба на народа, подчерта тя.

Намесата на държавата в момента не е репресия, а помощ за хората.

Ние търсим стабилизиране на икономиката, подпомогане на най-слабите и даване шанс за бизнеса, подчерта вицепремиерът.

Нинова заяви още, че това не са репресивни мерки, а законни. „Това все още са меките мерки“, каза Нинова и допълни, че намесата на държавата в различни сектори е задължителна.

Вицепремиерът обяви, че със сигурност ситуацията с цената на олиото ще се нормализира.

Разбира се, че виждаме обедняването на хората и с тревога го гледаме. Обвинението, че не виждаме какво се случва, не отговаря на фактите“, отвърна Нинова на въпрос на водещия за покупателната способност на българина.

По повод планираното увеличение на газа с близо 40%, каквито намерения обявиха от „Булгаргаз“, Нинова заяви: „Заради това бяхме против санкциите срещу Русия. Позволете ми обаче да не коментирам решението на КЕВР.

Надявам се бензинът да не мине 3 лева за литър. Предстои да обсъждаме нещата с акцизите и данъците на горивата.

Когато приемахме бюджета, който е най-социалният, я нямаше войната. Така, че актуализацията му трябва да отговори на новата реалност“.

„Започна едно отрезвяване в Европа по отношение на санкциите. Ние изпреварихме събитията – знаехме, че такива драстични санкции ще се отразят на българските семейства. Заради това се противопоставихме на санкциите срещу Москва.

Виждам, че и Европа, а и партньорите ни в коалицията започват да се приближават до нашето мнение. Времето показа, че тези санкции са вредни за България, Европа и света.

Хард-санкциите са бумеранг върху народа, подчерта Нинова и благодари на премиера, че е приел позицията на БСП да не слагат сакнкции върху руските енергоносители.

Започна отрезвяване! Тези хард санкции са удар по икономиката и народните“, заяви още вицепремиерът и лидер на БСП.

„Липсва логика и разум“, така тя отговори на въпрос защо от партията й са против нидерландски изтребители да дойдат в България. „От какво да ни защитават като казват, че няма пряка заплаха за България? Защо да идват НАТО-вски сили да ни пазят.

Износът на оръжие за Украйна е червена линия за нас, категорична бе Нинова. И посочи: Снабдяването на едната страна с оръжие е влизане във войната. България не трябва да бъде въвличана във войната, а изнасянето на оръжия е пряко включване във войната.  Радвам се, че това е позиция на премиера и на правителството. Чух премиера да казва, че няма да изнасяме оръжие за Украйна – това е и нашата позиция.

Това е война между големите сили Русия и САЩ – нямам притеснения да го кажа. Вероятно Зеленски воюва по волята на украинския народ иначе не би могъл да ги представлява.

Членовете на БСП, а струва ми се и цялото общество, са много притеснени от събитията“, допълни Нинова по темата за войната Русия-Украйна.

Иска ли някой да изтика БСП от власт – от трибуната на парламента депутати на ГЕРБ искат в рамките на този парламент и без избори да влязат в управлението, посои Нинова.

„Не е въпрос на усещане, а въпрос на факти. ГЕРБ няколко пъти заявиха, че трябва да се направи ново правителство в рамките на този кабинет. Тоест те искат отново да се върнат на власт. Нашият сблъсък с тях е от години и заради това те се съсредоточават върху нас.

Ако това се случи, БСП да отпадне от коалицията, то имаме два пътя:

Първо – може да имаме ново правителство в рамките на този парламент с ГЕРБ и ДПС. Въпрос на преценка е дали го искаме и дали ПП са готови на тази стъпка.

Или разпускаме парламента и отиваме на избори. Е, добре, кой мозък може да реши, че в момента трябва да клати кабинета и правителството и да идем на избори“, така Нинова отговори на въпрос вижда ли опит БСП да бъде изтласкано от управляващата коалиция.

За неродената партия на Стефан Янев лидерът на БСП заяви, че няма притеснение за изтичане на БСП кадри към нея. Стефан Янев е НАТО-вски човек. Създаде се илюзия, че той е по-умерен, това не е така. За нас най-важното е стабилността на държавата в този момент. БСП е далеч по-ясна, категорична и умерена партия що се касае за войната отколкото Стефан Янев. Той си е НАТО-вски човек. Той внасяше в Министерския съвет предложения за НАТО-вски сили у нас. Когато дойдат избори ще видим какво ще се случи“, заяви лидерът на БСП по повод слуховете, че бившият служебен министър и министър на отбраната Стефан Янев ще прави своя партия.

Тя изтъкна два сценария – Може да има ново правителство в рамките на този парламент с ГЕРБ и ДПС, или отиваме на избори, ако БСП бъде извадена от коалицията.

Нови избори в ситуация на война, кой мозък може да реши, че трябва в момента да клати правителството, за да хвърли държавата в хаос, попита Нинова.

Депутатът Александър Дунчев атакува  ПП, защото Агенция по горите беше извадена от Министерството на икономиката, а в Министерство на земеделието има зам.-министър от квотата на ПП, разкри Нинова. Тя подчерта, че Дунчев защитава корпоративни и партийни интереси на ГЕРБ.

За нас е важно, че този въпрос, че тази позиция на Дунчев не е позиция на премиера и на ПП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments