23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусНовата власт очаква НАП и митниците да съберат 45 млрд. лв.

Новата власт очаква НАП и митниците да съберат 45 млрд. лв.

Новото правителство ще изтегли проектозакона за държавния бюджет, внесен от служебния кабинет, и ще внесе нов с 3% дефицит. В следващите 2 седмици ще бъдат прегледани сметките с всички министри спрямо програмата. Целта е преди парламентарната ваканция България да има нов бюджет за тази година. Един бюджет и две актуализации съм правил до момента, последната бе приета с 230 гласа от 230 депутати в залата. Когато се работи професионално, независимо от партийните различия, всички може да намерят причина да подкрепят един смислен бюджет.

С тези думи след гласуването на новото правителство финансовият министър Асен Василев обясни какви ще са първите му стъпки на поста.

Според финансисти с дългогодишен опит в държавните пари, за да се стигне до 3% дефицит вместо предложените от служебния кабинет 6,6%,

Василев трябва да стегне приходните агенции и да ускори получаването на европейските плащания

Защото на държавата ще са ѝ нужни 45 млрд. лв. до края на годината. Едновременно с това трябва да бъдат орязани поне 5 млрд. лв. от планираните разходи. Сегашният вариант на бюджет, изготвен от служебния кабинет, който се намира в парламента, залага на 66,7 млрд. приходи и 77,6 млрд. лв. разходи.

Според няколко независими източника първите действия на Василев включват три стъпки – ревизия на харчовете на служебния кабинет, спешно формиране на пакет от мерки за повишаване на събираемостта и отлагане на някои големи проекти за следващата година.

Ревизията на харчовете ще отнеме повече време, защото се очаква всички нови министри да направят инвентаризация на предстоящи плащания и започнати проекти от предишната власт. Причината е, че едно от последните решения на предишното правителство бе да направи публични плащанията на бюджета, но служебният кабинет отмени това постановление. Вече се появиха съмнения, че само към пътни фирми са били преведени авансово суми между 700 млн. и 1,2 млрд. лв.

Въпреки че за първото тримесечие приходните агенции събраха с 2 млрд. лв. повече, НАП и митниците ще трябва да представят конкретни планове за

рязко вдигане на събираемостта основно от ДДС и акцизи

Очакванията са да се направят спешни проверки за продажбите на цигари, тъй като приходите от новия акциз не са започнали да влизат в хазната, а търговците все още продават със стари бандероли.

По-интензивно ще продължат и разговорите с “Лукойл”, започнати от служебния кабинет за вноса на казахски петрол за рафинерията в Бургас. Той е по-скъп от руския и поради това би могъл да генерира допълнителни приходи от ДДС в размер на 500-700 млн. лв.

Наскоро от Института за пазарна икономика посочиха 9 стъпки и корекции на бюджета, които могат да смъкнат дефицита с около 6,5 млрд. лв. Мерките са балансирани, така че тежестта да не падне само върху една или друга част от бизнеса.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments