Новата морска доктрина на Русия: САЩ и разширяването на НАТО – основни заплахи

0

Русия ще засилва „геополитическата си позиция“ в Черно море. Това е записано в новата морска доктрина на страната, подписана от президента Владимир Путин на днешния празник на руския боен флот.

НАТО и Съединените щати са определени в документа като основни заплахи за Руската федерация.

Русия трябва да бъде велика военноморска сила с глобален обхват и занапред, но доктрината акцентира повече върху някои части от дългата десетки хиляди километри брегова линия. Такава част е Арктика, където Москва си запазва правото да търси нови природни богатства и да развива и експлоатира целогодишно северния морски път от Европа до Китай.

САЩ и НАТО са заплаха за тези амбиции – Съединените щати, защото, според документа, се стремят към господство над световния океан, а НАТО – заради приближаването си до руските граници.

Президентът Владимир Путин предупреди, че страната му може да надвие всеки враг: „Флотът може да отговори светкавично на всекиго, който застраши нашите суверенитет и свобода. Достатъчно е да спомена хиперзвуковите ракетни системи „Циркон“, които нямат еквивалент в света. За тях няма прегради. Руските въоръжени сили ще ги получат до няколко месеца – първо фрегатата „Адмирал Горшков“. Този кораб, въоръжен с крилатите ракети Циркон, ще отплава там, където диктуват интересите на руската национална сигурност“- руският президент каза това на честванията на руския боен флот в Санкт Петербург.

Честванията в анексирания Севастопол бяха отменени – според местните власти заради атака на украински дрон по щаб-квартирата на Черноморския флот.

От Киев не пожелаха да поемат отговорност за този удар. Представител на Украйна обяви обвиненията от руска страна като „провокация“, но добави, че „освобождението на Крим от окупаторите ще бъде осъществено по друг, много по-ефективен начин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук