15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоЗдравословноНова мода в баровете: Солени коктейли

Нова мода в баровете: Солени коктейли

Bloody Mary е основен елемент от брънч менютата, откакто има брънч менюта. Но нова вълна в баровете от Ню Йорк до Хонконг се опитва да разнообрази коктейлните си листи, като включва пикантни напитки, вдъхновени от всичко – от салатата Waldorf до печеното пиле.

Дали включването на коктейл с вкус на салата с тайландско говеждо в бар листа е просто начин да бъдеш провокативен и да се откроиш от останалите? Или има истински интерес към този вид напитки?

Маргарет Еби, заместник-редактор по храните във Philadelphia Inquirer, смята, че повишеният интерес към солените коктейли е пряко свързан с нарастващата популярност на моктейлите.

„Обратната връзка е, че всяка безалкохолна стандартна напитка, която получавате, е наистина сладка“, казва Еби, която шеговито нарича някои солени коктейли „алкохолни супи“.

Тя изтъква, че много основни съставки на коктейлите, като плодови сокове и обикновени сиропи, обикновено имат сладък вкус, компенсиран от алкохола. Но когато махнете от там водката или уискито, сладостта изпъква много повече.

И тъй като глобалните колебания в цените на хранителните продукти правят някои съставки по-скъпи или трудни за намиране, Еби смята, че е добра практика собствениците на ресторанти и барове да проявяват въображение със солените коктейли. При пикантните коктейли, казва тя, „можете да използвате много повече продукти от супермаркета, отколкото преди“.

Bloody Mary е може би най-известният солен коктейл, но доматите са интерпретирани по съвсем различен начин, за да се създаде напитката Tomatini. Тя е създадена за средиземноморската ресторантска група LPM като начин да се включат две основни съставки – домати и оцет – в една алкохолна напитка.

Вече популярният коктейл съдържа водка Ketel One, бял балсамов оцет, черен пипер и сок от чери домати. На ръба на чашата, където по-често сме свикнали да забелязваме череша мараскино или резенче лимон, има малък, идеално кръгъл чери домат.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments