Нова мутация „Ламбада“ – по-заразна и опасна

0

Нова тревога в пандемията: Ламбда мутацията, тръгнала от Южна Америка, се разпространява все по-бързо. По-опасна ли е тя и защитават ли ваксините от този вариант на коронавируса? Ново изследване хвърля повече светлина, разказва „Дойче веле“.

Мутацията на коронавируса Ламбда е известна още отпреди година, но въпреки това за нея се знае твърде малко. На този фон особено ценно е новото изследване на японски учени, според което спайк протеинът на варианта Ламбда сам е носител на три нови мутации, които будят тревога.

Ламбда: по-заразна и по-устойчива на ваксините

Една от тези мутации пречи на антителата да неутрализират достатъчно ефикасно коронавируса. С други думи: имунитетът на ваксинираните и на преболедувалите Ковид-19 е по-нисък срещу тази модификация, а ваксинацията дава по-слаба защита срещу инфекция.

Другите две мутации правят Ламбда по-заразна от досегашните варианти, пише още в предварителната публикация на изследването, което тепърва трябва да мине през независима проверка.

Резултатите от японското проучване може би обясняват факта, че новата мутация се разпространява толкова бързо. В момента Ламбда е регистрирана в поне 30 страни, най-вече в Южна Америка. Случаи има обаче и в Европа: в Испания, Великобритания, Италия и Германия.

Досега Световната здравна организация (СЗО) категоризира Ламбда като „мутация, която се наблюдава“. Японските учени смятат обаче, че СЗО трябва да я прехвърли в по-опасната категория: „мутация, която буди тревога“.

В тази категория беше поставена и Делта мутацията, открита най-напред в Индия. Засега не изглежда особено вероятна опасността Ламбда да се наложи над Делта, която в момента доминира сред новите зарази.

Кои ваксинирани са застрашени?

Както вече стана дума, имунната защита на ваксинираните срещу Ламбда е може би по-слаба, но въпреки това засега са относително редки „пробивите във ваксината“ – тоест случаите на заразяване на хора с пълна ваксинация. Такива хора евентуално могат да заразят други, но при тях самите инфекцията протича леко или пък съвсем без симптоми.

Онези ваксинирани обаче, чиято имунна система е по-слаба – възрастни хора, болни от рак или пък хора с трансплантирани органи, все пак са изложени на опасност. При тях Ламбда може да предизвика тежко развитие на болестта. Ето защо може да се очаква, че през есента тъкмо тези хора първи ще трябва да получат „опресняване“ на ваксината.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук