19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоПо светаНова порция секретни военни документи на САЩ се появи в интернет

Нова порция секретни военни документи на САЩ се появи в интернет

В интернет се появиха нови документи, за които се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток, съобщават медии, цитирани от ДПА.

Над 100 класифицирани документа, публикувани вчера в „Туитър“ и на други места, съдържат сведения за състоянието на бойните действия в източния украински град Бахмут, например, съобщи в. „Ню Йорк таймс“.

Документите изглежда са на военните и разузнавателните служби на САЩ. Те са били публикувани също в чат приложението „Дискорд“, пише в. „Уолстрийт джърнъл“.

Министерството на отбраната разследва публикуваните в мрежата постове, съобщиха говорители на двете издания.

„Таймс“ цитира анонимен високопоставен служител, който нарича изтичането на информация „кошмар за „Пет очи“, имайки предвид партньорството за обмен на разузнавателна информация между САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Освен информация за Украйна, новата партида документи съдържа и класифицирана информация, свързана с Китай, с военната ситуация в Индо-тихоокеанския регион, с Близкия изток и тероризма.

За втори път в рамките на дни Вашингтон и неговите съюзници получават изненадващ удар с подобни разкрития. В четвъртък „Таймс“ съобщи, че в социални медии са били качени военни документи, отнасящи се за подготовката на Украйна за предстоящо пролетно контранастъпление и за състоянието на капацитета й за противовъздушна отбрана.

Източникът на документите остава неизвестен, не се знае също колко още класифицирана информация е изтекла, се казва в съобщенията в печата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments