Нова Covid ваксина пребори Pfizer с 95% ефективност

0

Нова ваксина, която предпазва от Covid-19, е почти 95% ефективна, показват ранните данни на американската компания Moderna.Резултатите идват след подобните резултати от Pfizer и добавят нова надежда към нарастващата увереност, че ваксините могат да помогнат за прекратяване на пандемията, информира BBC.И двете компании използваха изключително иновативен и експериментален подход при проектирането на ваксините си.Модерна казва, че е „страхотен ден“ и те планират да кандидатстват за одобрение за използване на ваксината през следващите няколко седмици.Това обаче са все още ранни данни и ключовите въпроси остават без отговор .В проучването участваха 30 000 души в САЩ, като на половината бяха дадени две дози от ваксината с интервал от четири седмици. Останалите бяха с фиктивни инжекции. Анализът се основава на първите 95, които развиват симптоми на Covid-19. Само пет от случаите на Covid са били при хора, на които е прилагана ваксината, 90 са били при тези, на които е било приложено фиктивно лечение. Компанията казва, че ваксината защитава 94,5%. Данните също така показват, че в процеса е имало 11 случая на тежък Covid, но нито един не се е случил при хора, които са били имунизирани. „Цялостната ефективност беше забележителна … това е страхотен ден“, каза Тал Закс, главният медицински директор в Модерна, пред BBC News. Д-р Стивън Хоге, президент на компанията, каза пред BBC News: „Не го очаквах, не мисля, че някой от нас наистина се е надявал, че ваксината ще бъде с 94% ефективна за предотвратяване на болестта Covid-19, това наистина беше зашеметяващо осъзнаване“. Очаква се да има на разположение 20 милиона дози в САЩ. Компанията се надява да има до един милиард дози на разположение за използване в целия свят през следващата година и планира да потърси одобрение и в други страни. 

Правителството на Обединеното кралство все още води преговори с Moderna, тъй като тяхната ваксина не е една от шестте вече поръчани. Ваксината на Moderna няма да бъде достъпна преди пролетта следващата година. Великобритания очерта планове, които дават приоритет за ваксинация възрастните хора. Все още не знаем колко дълго ще продължи имунитетът, тъй като доброволците ще трябва да бъдат следени много по-дълго, преди да може да се отговори на този въпрос.Има данни, че ваксината предлага известна защита при по-възрастните възрастови групи, които са най-изложени на риск да умрат от Ковид, но няма пълни данни.Не е известно дали ваксината просто спира хората да се разболяват тежко, или ги спира да разпространяват вируса.Всички тези въпроси ще повлияят на начина, по който се използва коронавирусната ваксина.Не са докладвани значителни опасения за безопасността, но нищо, включително парацетамол, не е 100% безопасно.

След инжекцията при някои пациенти се съобщава за краткотрайна умора, главоболие и болка.„Тези ефекти са това, което бихме очаквали с ваксина, която работи и предизвиква добър имунен отговор“, каза проф. Питър Опеншоу от Imperial College London. Moderna разработи „РНК ваксина“ – това означава, че част от генетичния код на коронавируса се инжектира в тялото. Това започва да произвежда вирусни протеини, но не и целия вирус, което е достатъчно, за да се обучи имунната система да атакува „вредителя“. Тя трябва да тренира тялото да произвежда и двете антитела – и друга част от имунната система, наречена Т-клетки, за борба с коронавируса.
Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук