Новият шеф на Агенцията по горите: Нарушенията стават със знанието на горските

0

Незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите могат да станат само със знанието на горските. Това каза в предаването „Денят започва“ с Георги Любенов новоназначеният изпълнителен директор на Агенцията по горите Александър Дунчев.“Няма как да се извърши нарушение в горите, без знанието, може да не е участието, на горските, защото в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по около 10 хиляди декара един човек, това е предостатъчно да се извършва качествен контрол и той се извършва на практика“, обясни Дунчев.По думите на шефа на Изпълнителната агенция, върху служителите на горските стопанства има натиск.“Със сигурност има случаи при които част от нарушенията се прикриват поради политически или корупционен натиск и пощата ми е залята от писма на колеги, които им пишат – ние не смеем да напишем един акт, не смеем да атакуваме нарушителите, защото просто ни се обаждат и ни плашат с уволнение“, обясни Дунчев.

По думите му, въпреки допуснатите нарушения обаче, е мит че българските гори намаляват. Напротив, те се увеличават твърди горски номер едно.

Според него, българската гора през последните 50-60 години нараства по площ въпреки всичко, нараства по запас. Само през последните пет години, площта на българските гори е нараснала с 500 000 дка. Според Дунчев основната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20-30 години.Данните на изпълнителната агенция показват, че на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7-8 млн., с незаконния добив около 9 млн.“Официалната статистика е че нарушенията за последните пет години спадат, въпросът е защо хората имат чувството, че нещо се случва в българската гора, защо имат чувство че се изсича“, пита Дунчев. И отговаря – според него това чувство се насажда, не само у нас, но и в световен мащаб заради акциите по опазване на горите и противодействие на климатичните промени.

Освен прикриването на нарушенията, според Дунчев има и друга причина за спада на нарушенията, а именно повишаването на обществения контрол.

Според горския, не трябва да се наказват най-строго тези, които са хванати в незаконна сеч, а да се търсят виновниците – поръчителите. Да се санкционират кметове и други отговорни за допускането на сечта.“Тези хора на терен са изпълнителите, те не са виновниците, виновниците са отгоре, ние трябва да търсим къде е вината за тези нарушения“, казва Дунчев.“Реално, кражбите от горите са ощетяване като качество, добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, тоест плащаме на горското или на кмета два пъти по-малка цена и това са реалните нарушения. Отделните незаконни сечи не са ни най-големия проблем, най-големият проблем е че се краде жестоко, краде се с тези всички машинации и манипулации.“, обясни Дунчев.

Сн. БНТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук