7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусНови протести в Гърция след влаковата катастрофа

Нови протести в Гърция след влаковата катастрофа

Хиляди хора протестираха отново днес в Гърция след най-смъртоносната влакова катастрофа в страната, засилвайки натиска върху правителството, предаде Франс прес.

По призива на няколко синдиката и партии около 12 000 души се събраха в Атина, а 5 000 излязоха по улиците на Солун според данни на полицията.

В столицата протестиращите се събраха на площад Синтагма близо до парламента. Те носеха с транспаранти с надписи „Няма да забравим, няма да простим“ и „Ние ще бъдем гласовете на всички мъртви“.

„Гневът и яростта ме доведоха тук“, каза пред АФП Маркела, 65-годишна жителка на Атина.

„Отчаяни сме. Не знаем какво да кажем, какво да направим, всичко, което можем да направим, е да участваме в демонстрацията“, каза 26-годишният Александрос, също пожелал анонимност.

Петдесет и седем души, много от които студенти, загинаха при челния сблъсък на пътнически и товарен влак в Централна Гърция на 28 февруари.

Полицията съобщи  за „изолиран инцидент“, при който „малка група“ е хвърляла камъни и други предмети по служителите на реда без да бъдат наранени. Арестувани са десет души.

Четирима железопътни служители бяха обвинени, но общественият гняв се насочи към дългогодишното лошо управление на железопътната мрежа и страната беше разтърсена от поредица от масови протести на фона на предстоящите парламентарни избори.

Най-големият протест беше в сряда, когато на улиците излязоха 65 000 души, за да потърсят отговорност от премиера Кириакос Мицотакис. Тогава се стигна до сблъсъци с полицията, а същевременно имаше и стачки.

Работниците в публичния и частния сектор се очаква отново да стачкуват в четвъртък.

Оставката на Мицотакис беше поискана от протестиращи. Той беше критикуван, че първоначално посочи като причина за катастрофата „човешка грешка“ на началника на гара, един от четиримата обвинени служители.

Синдикатите обаче отдавна предупреждават за липсата на персонал в железниците и за забавянето на модернизацията на системите за безопасност.

Гръцкият министър на транспорта подаде оставка след катастрофата, а Мицотакис се опита да смекчи обществения гняв, като многократно се извини и обеща прозрачно разследване.

От седмици гръцката преса обсъжда датата на предстоящите изборите, като 9 април досега е най-често посочваната от наблюдателите. Повечето анализатори обаче сега смятат, че изборите ще се проведат по-късно, може би в края на май.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments