17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусНови руски удари срещу Киев, атака и в Одеска област

Нови руски удари срещу Киев, атака и в Одеска област

Украйна съобщи за най-малко петима пострадали при поредните руски удари срещу Киев, а също и за въздушно нападение в Одеска област.

Русия е засилила обстрела на Бахмут с цел да го превземе до утре, твърдят от военното ръководство на Украйна.

Градските власти в Киев съобщиха за ранени и разрушения след множество експлозии от поредните масирани руски атаки. Ракетна атака е ударила и черноморския град Одеса, украински медии съобщиха и за експлозии в Херсонска област.

Ситуацията на Източния фронт е „напрегната, но под контрол“, каза командващият сухопътните войски на Украйна генерал Олександър Сирски. Украинското военно ръководство съобщи по-рано, че Сирски е поел управлението и е обсъдил по-нататъшните стъпки с генералния щаб.

Главното внимание е съсредоточено върху отбраната на Бахмут и плана „да бъдат нанесени максимални загуби“ на руската частна военна компания „Вагнер“. Според оценката на Сирски руските сили още по-интензивно използват тежки оръжия през последните дни, разположили са по -модерно военно оборудване и са прегрупирали войските си.

„Това показва, че врагът няма да промени плановете си и прави всичко по силите си да превземе Бахмут и да продължи своята офанзива“, каза украинският генерал. Утре, на 9 май, в Русия се отбелязва годишнината от победата над нацистка Германия.

Междувременно ръководителят на руската частна армия „Вагнер“ Евгений Пригожин се отказа от намерението си да изтегли своите сили от Бахмут. Той написа в „Телеграм“, че от Москва са му обещали необходимите боеприпаси и оръжие, за да продължи атаката срещу града. Преди това беше заявил, че бойците му ще се изтеглят на 10 май. Руските войски се опитват да превземат Бахмут от месеци. Според руската страна те вече контролират по-голяма част от града. Украинските сили оказват ожесточена съпротива в Бахмут.

От Москва съобщиха, че са нанесени нови удари по складове и украински позиции в Запорожка област.

Международната агенция за атомна енергия за пореден път изрази загриженост от ситуацията около Запорожката АЕЦ, която се намира в близост до фронтовата линия в Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments