Нов подземен курорт под пустинята Ал-Ула в Саудитска Арабия примамва туристи

0

Най-новият луксозен курорт, построен като част от епичните усилия на Саудитска Арабия да се преобрази в основна туристическа дестинация, беше разкрит като зашеметяващ и амбициозен проект, вграден в пясъчник близо до обекта на ЮНЕСКО за световно наследство.Наречен Шараан, курортът, разположен в природния резерват Шараан в пустинята Ал Ула, е проектиран от прочутия френски архитект Жан Нувел,пише CNN.
Дизайнерските изображения показват лъскави, обширни външни дворове, които контрастират с богат, интимен интериор, който според Нувел е частично вдъхновен от близката Хегра, обект на ЮНЕСКО, известен също като Ал-Хиджр, който наскоро беше отворен за обществеността за първи път.
Архитектът казва, че неговият дизайн има за цел да запази древния пейзаж.Ал-Ула е дом на планини от пясък и интригуващи обекти на наследството, включително Хегра, която е построена от набатейци – построили известния древен град Петра в Йордания. blank

Sharaan ще бъде отворен за посетители до 2023 г. и ще включва 40 апартамента за гости и три курортни вили. Развитието ще бъде контролирано от Нувел, заедно с Кралската комисия за Ал-Ула, създадена през 2017 г., за да помогне за развитието и популяризирането на региона. Смята се, че дизайнът отдава почит на наботейския начин за използване на светлината и сянката в архитектурата – докато голяма част от курорта ще бъде вътре в скалата, концептуалните изображения показват, че проблясъците на дневната светлина са неразделна част от ефекта. Има стъклен експресен асансьор, който потапя гостите в скалата и курортни стаи със слънчева светлина, които се вливат през открити тераси.
Грандиозният курорт е предназначен да допълва, а не да влошава околния пейзаж. Докато Саудитска Арабия е в процес на репозициониране като туристическа дестинация, страната от Близкия изток все още е сравнително нова на международната туристическа сцена – известна повече със своите консервативни закони, ограничаващи свободите на жените, и свързана с историята на правата на човека.Страната се отвори правилно за международни туристи през есента на 2019 г. чрез нова визова програма. Разширявайки се към туризма, Саудитска Арабия се надява да намали зависимостта си от петрола, да разнообрази икономиката и да популяризира своята национална идентичност.
Заедно с Шараан има и други големи туристически проекти – включително проект „Червено море“, план за трансформиране на голяма площ от западното крайбрежие на Саудитска Арабия в пустиня, остров и планински курорт, заедно със собствено летище. blank
Също така в процес на изграждане е Qiddiya, разположен близо до Рияд, обявен за най-големия град за забавления в света и предвиден да разполага с клон на тематичен парк Six Flags и най-бързото влакче в света.
Кралската комисия за Ал-Ула заяви в онлайн изявление, че развитието на Шаран „ще допринесе за местната икономика и за общия БВП на Саудитска Арабия, подобряване на туристическата икономика чрез привличане на туристи, желаещи да изпитат културното и природно наследство на Ал- Ула. “
Сн. CNN

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук