23.3 C
София
сряда, септември 1, 2021
НачалоНа фокусНов щам на COVID-19 с по-голяма мутация е открит е в Нова...

Нов щам на COVID-19 с по-голяма мутация е открит е в Нова Зеландия

Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия потвърди откритието в края на юни тази година на нов щам на коронавируса C. 1.2 с повишена степен на мутация при мъж, дошъл от чужбина. Това съобщи във вторник The New Zealand Herald, позовавайки се на говорител на ведомството. Според вестника мъжът, заразен с щама C. 1.2, „веднага след пристигането си е настанен в отделение за държавна изолация, което позволи да се избегне разпространението на вируса“. „Всички опасни щамове на коронавирус се следят отблизо от Министерството на здравеопазването. Това е една от причините да проверяваме последователностите на генома на вируса във всички положителни проби“, каза говорителят на министерството.

В понеделник новинарският портал Ayuitness съобщи, че новият щам на коронавируса, наречен C. 1.2, е идентифициран от специалисти в Южноафриканския национален институт по инфекциозни болести. Според учените новият вариант може да има повишена агресивност, като в същото време по-висока устойчивост на ваксини. Последните изследвания показват, че C. 1.2 вече е проникнал в Демократична република Конго, Китай, Нова Зеландия, Обединеното кралство, Португалия, Швейцария и Мавриций.

Властите на Нова Зеландия поставиха страната под карантина, след като откриха няколко случая на заразяване с коронавирус на 17 август тази година. Всички предприятия, институции и ведомства бяха затворени, публичните събития бяха отменени, а училищата и университетите бяха прехвърлени на дистанционно обучение. Гражданите трябва да стоят вкъщи, на улицата и на обществени места да поддържат социална дистанция от два метра и да носят маска. По време на последното разпространение в страната са идентифицирани 612 души, заразени с „делта“ щам на коронавирус, 49 от тях, включително шест деца на възраст под една година, през последните 24 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments