НСИ: Нарастване на смъртността е изключително забележимо

0

Пандемията показа много неприятни факти – не само за системата на здравеопазването, но и за здравното състояние на хората, коментира председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

„България няма толкова много като брой заразени лица в сравнение с други държави от същия мащаб на населението, но смъртността бележи едни върхове. Без да говорим за ясно и точно ограничаване на смърт поради коронавирус – общото нарастване на смъртността е изключително забележимо“, каза Цветарски пред БНТ.

Само за миналата година надхвърлянето на нормалното ниво на смъртност е около 16 хил. души. Не само за починали от коронавирус, а всякакви други причини. Но реално това увеличение се дължи на усложнения, които се получават от коронавирус.

За Цветарски демографските процеси са инертни. Те се формират десетилетия назад. И няма как да се очаква да се променят за един ден или година.

За миналата година населението на страната е 6 916 548 души.

„Това е изчислено население, тъй като изчисляваме всяка година на база на предходното преброяване, добавяйки родени, починали и нетния баланс от миграцията. Последното преброяване беше 2011 г. Това са десет години разлика. В тези години могат да настъпят грешки, които не са уловени от статистиката – най-вече от миграцията. Но предстои тази година да проведем новото преброяване, което да даде нова база за изчисление на населението. И това число 6 916 548 души е сравнително условно“, подчерта шефът на Националния статистически институт.

Преброяването на населението ще започне на 7 септември и ще продължи около месец.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук