НСИ: Подобряване на бизнес климата в началото на годината

0

През януари стопанската конюнктура в страницата се подобрява за втори определен месец в резултат на по-добри нагласи в списъка с списък с сектори – промишленост, търговия на дървесина и строителство, като известно внасяне се следи като в сферата на услугите.

Всички повече мениджъри във всички стопански области прогнозират нарастването на цените през следващите три месеца.

Това резултат от последното изследване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индикатор за бизнес климата се покачва през януари с 1,5 пункта  по посока на декември, когато нарасна с 2,6 пункта, пречупвайки тенденцията на спад през предходните четири месеца.

По този начин показателят на стопанската конюнктура се опитва да се върне над неговото дългосрочно средно ниво, но все още отстъпва от върховете, достига в края на пролетта и началото на лятото на 2021 г., когато успее да се възстанови от рекордните дъна през март и април 2020 г. (по време на първия пандемичен локдаун).Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през януари с 2,6 пункта след понижение с 0,7 пункта през декември, като последната анкета на НСИ отчита намаляване на негативизма в оценките и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състояние на предприятията. Благоприятни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца.През периода октомври 2021 г. – януари 2022 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4,8 на 5,0, а средното натоварване на мощностите нараства с 0,8 пункта и достига 75%, показва последното бизнес проучване на НСИ.Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и недостатъчното търсене от страната.През януари съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се повишава с 1,8 пункта спрямо декември 2021 г., когато скочи с 4,9 пункта, като подобрението в началото на 2022 г. се дължи на благоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Последната анкета на НСИ регистрира като позитивните прогнозите на търговците на дребно за поръчките както от вътрешния, така и от външния пазари през следващите три месеца.

БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук