14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусНС обсъжда на първо четене Бюджет 2023

НС обсъжда на първо четене Бюджет 2023

Народното събрание ще обсъди на първо четене законопроекта за държавния бюджет за тази година. Той предвижда 3% дефицит, 1,8% ръст на икономиката, инфлация в границите на 8,7 % и запазени социални плащания.

В държавния бюджет за 2023 година, внесен от Министерския съвет, е заложен дефицит от 3 процента на начислена основа, което е 4,5 милиарда лева недостиг в хазната. Не е предвидено второ увеличение на минималната заплата за страната и тя остава на нивата от 1 януари – 780 лева.

Бюджетът определя нов размер на линията на бедност от 504 лева и запазва социалните плащания на нивата от миналата година. Държавата е заложила да събере 100% от дивидента на държавните дружества.

Предвижда се и допълнително увеличение на приходите в бюджета с над 3,5 милиарда лева, така че приходната част да достигне до над 69 милиарда лева – основно от повишаване на събираемостта от НАП и Агенция „Митници“.

В законопроекта за държавния бюджет е заложено учителските заплати да са 125% от средната работна заплата, предвидени са и средства за заплатите на асистентите в университетите. С ниската ставка от 9 на сто до края на годината остават туристическите и ресторантьорските услуги, книгите и бебешките стоки и ползването на спортни съоръжения. Хлябът остава с нулево ДДС. Единствено данъчната ставка за природния газ се възстановява на 20%.

В седмичната програма на Народното събрание като точка първа за четвъртък са проекти за решения за избор на ръководства на постоянните комисии. От началото на 49-ото Народно събрание постоянните комисии, с изключение на правната, работят като се председателстват от председателите, които са били от предходния парламент. До решението се стигна след като не се постигна консенсус за определяне на ръководствата в комисиите. В програмата е и проект на решение, с което от ДПС предлагат депутатът Делян Пеевски да бъде избран за член на комисията по правни въпроси като се освобождава Гюнер Ахмед.

В програмата на парламента е първо четене на четири отделни законопроекта за изменение и допълнение на закона за движение по пътищата. Основните промени целят завишен контрол на пътя и увеличаване на събираемостта от глоби.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments