НФСБ иска облекчен режим за малките винопроизводители

0

Валери Симеонов и народни представители от НФСБ внесоха промени в Закона за виното и спиртните напитки. С тях се дават възможност на малките винопроизводители да излязат реално на пазара и продават собствено вино при облекчени условия.
В момента те нямат правото да продават собствена продукция, като сериозна част от нея – между 30 и 50 % се предлага нерегламентирано в сивия сектор, без да се контролира качеството. В същото време, по данни на регистрите в сектора преобладават собствениците, стопанисващи маломерни или средни стопанства и помощта за тях е повече от необходима, коментират вносителите.
„На първо място, ние даваме реална възможност винопроизводителите да излязат на пазара законно, със собствено име, марка и качество на продукцията си“, заяви народният представител и зам.-председател на парламентарната земеделска комисия Йордан Апостолов. Предлаганото за продажба количество не може да бъде повече от 100 хектолитра за съответната година. Няма да бъдат въвеждани нови регулаторни режими, които да натоварят малките винопроизводители. Ще се използват сегашните разпоредно. Производителите ще бъдат задължени единствено да регистрират в Изпълнителната агенция по лозата и виното къде се произвежда виното, площта на лозето, производствения и съдов капацитет и категориите вина, които произвежда домашният производител. Ако има несъответствия, няма да се стига да отнемане на права, а Агенцията ще даде възможност на производителите в 10-дневен срок да направят корекции. Предвидена е такса, която не може да е повече от 20 % от пазарната цена на виненото грозде от предишната земеделска година. Малките винопроизводители ще бъдат облекчени като за тях няма да се прилагат правилата за данъчните складове, за акцизни стоки и изискванията за използване на средства за измерване, контрол и за калиброване на съдовете за производство и съхранение на вино.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук