16.2 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокусНяма бум на чревни инфекции по Черноморието ни

Няма бум на чревни инфекции по Черноморието ни

Здравният министър Христо Хинков настоя, че няма бум на чревни инфекции по Черноморието ни.

„Темата се преекспонира. Ако си спомняте със замърсяването от „Нова Каховка“ беше нещо подобно. Морската вода унищожава микроагранизмите. Самопочистващото се свойство на морето е много ценно. Преди 10 години се направиха много инвестиции за заустване на фекални води. Морето се изчисти“, настоя той.

На въпрос какъв ще бъде ефектът от забраната за продажбата на антибиотици без рецепта, проф. Хинков разясни:

„Очаквам ефектът да е сериозен, защото все още нямаме програма за борба с антибиотичната резистентност. Това е много голям проблем. Трябва да спре това масово употребяване на антибиотици с нужда и без нужда. Идеята е да има пациентско досие“.

За недостига на спешни медици здравният министър бе категоричен, че ведомството прави всичко възможно, за да увеличи заплатите на целия персонал.

„Техните искания са такива, че в крайна сметка, ако ги приемем, заплатите на медицинските сестри ще се изравнят с тези на шофьорите. Говорим за едно увеличение, което идва благодарение на добри разчети във финансовото министерство и изведнъж започват протести. Това е странно“, поясни Христо Хинков.

За кръвните проби на шофьорите и отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори, министърът каза:

„Това което ние може да направим е да снабдим с експресна информация МВР за клиничните лабораторни изследвания, които касаят наркотиците“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments