13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусНяма непосредствена опасност за България заради напрежението в Русия

Няма непосредствена опасност за България заради напрежението в Русия

Напрежението в Руската федерация не създава непосредствена опасност за България. Към момента основната ни грижа е насочена към българските граждани, които се намират на руска територия.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков след съвещание по повод изострената обстановка в Русия. В него се включиха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи, началникът на отбраната, ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“.

„При нужда от съдействие българските граждани в Руската федерация могат да се обръщат към посолството на нашата страна в Москва игенералното ни консулство в Санкт Петербург. Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно“, съобщи вицепремиерът Габриел. Още в началото на днешния ден Ситуационният център на МВнР публикува контакти за спешни случаи – телефон на дипломатическото ни представителство в Москва: + 7 495 234 02 26 и имейл адрес: Embassy.Moscow@mfa.bg.; на генералното консулство на Република България в Санкт Петербург: +7 812 401 01 52, а в извънработно време: +7-921-633-6116 и имейл адрес: Consulate.Petersburg@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“ в МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

„В случай на необходимост имаме готовност за евакуация на служители на дипломатическите ни представителства и на български граждани, които желаят да напуснат Руската федерация“, обяви също вицепремиерът Габриел. До този момент такива заявления не са постъпвали. МВнР предупреждава българските граждани да избягват пътувания в Русия.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments