17.6 C
София
неделя, октомври 2, 2022
НачалоНа фокусОбемът на никела, търгуван на Лондонската метална борса, продължава да спада

Обемът на никела, търгуван на Лондонската метална борса, продължава да спада

Обемът на никела, търгуван на Лондонската метална борса (LME), спадна с повече от 40 процента през юли спрямо същия месец на миналата година, тъй като инвестиционните фондове, потребителите и производителите на метала продължиха да избягват търговията с него, предаде Ройтерс. През март търговията с никел на борсата бе спряна за повече от седмица, тъй като цената му драстично скочи.

Някои търговци твърдят, че много от предишните участници на пазара се притесняват, че отново могат да понесат загуби от нестабилността на цените, докато други смятат, че видът никел, търгуван на Лондонската метална борса – Клас I (с висока чистота, достигаща 99,8 процента) вече не е представителен за глобалния пазар.

Най-старият и най-голям пазар в света за промишлени метали отмени сделки за милиарди долари на 8 март, след като цените на никела скочиха с повече от 50 процента за броени часове до исторически максимум от над 100 000 долара за тон.

На Лондонската метална борса средните дневни търгувани обеми на никел спаднаха до 34 962 лота или 209 772 тона през юли, което е с близо 42 процента по-малко спрямо същия период на миналата година. За сравнение в началото на годината – през януари и февруари отново на годишна база обемите на търговия със суровината нараснаха съответно с над 22 и 23 процента.

„Като цяло обемите (на пазарите на метали) намаляват отчасти поради глобалното икономическо забавяне“, но върху никела има допълнителен натиск, каза търговец на метали пред Ройтерс, след което добави: „Хората все още са притеснени да го търгуват на борсата“.

Имаме ниски обеми и отворени позиции, както и пазар, който става все по-неликвиден с всеки изминал ден, каза друг търговец на никел, според който, липсата на неликвидност е прогонила част от инвеститорите.

Според Джим Ленън, анализатор в австралийската група за финансови услуги „Макуайъри“ (Macquarie), никелът, който се търгува на Лондонската метална борса е около 600 000 тона или близо една пета от световните доставки, възлизащи на повече от 3,1 милиона тона тази година. Останалите четири пети са никелов чугун и фероникел, използвани за производството на неръждаема стомана.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments