8.8 C
София
неделя, октомври 24, 2021
НачалоНа фокусОбмислят връщането на най-малките ученици в клас срещу тестване

Обмислят връщането на най-малките ученици в клас срещу тестване

Президентът Румен Радев свика среща със служебни министри заради разпространението на COVID-19 у нас.

На срещата държавният глава заяви, че подкрепя мерките, въведени от правителството срещу разпространението на COVID-19. Има обаче критики към начина, по който мерките бяха въведени.

Президентът призова правителството да гарантира възможно най-бързо връщането на децата в класните стаи, да осигури безплатни тестове навсякъде и да обмисли дали наличието на антитела не може да служи като основание за издаване на зелен сертификат.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров изтъкна, че връщането на децата в клас е възможно, стига да се гарантира безопасна среда. Това може да се постигне с масово тестване на входа на училище, а възстановяването на присъственото обучение да се случи на етапи като се започне от децата от първи до четвърти клас.

Според Кацаров, при съгласие на родителите, до 7-10 дни децата може да се върнат в класната стая срещу тестване с щадящ тест на входа на училище.

Служебният министър на финансите Асен Василев потвърди, че ще бъде намерено финансиране за осигуряване на тестове в училищата.

Въпросът с това дали наличието на антитела може да послужи за доказателство, че човек е предпазен от коронавирус се обсъжда от отдавна, изтъкна още служебният министър на здравеопазването. Той изрази надежда, че скоро експертите в България ще достигнат до общо становище по въпроса. На базата на него ще може да се вземе решение дали наличието на антитела е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

От понеделник започва засилен контрол върху спазването на новите противоепидемични мерки, допълни Стойчо Кацаров. Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните граждани.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че МВР има готовност да участва активно в съвместни екипи, които да контролират спазват ли се мерките.

Служебният министър на здравеопазването ще възложи на експертните съвети отново да направи преглед на това кои заболявания са рискови за ваксинация и какво е съдържанието на кратките характеристики на ваксините. Целта е, ако има заболяване, което е рисково за ваксиниране, то да бъде добавено.

Управителят на НЗОК Петко Салчев изтъкна, че от този месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащане.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments