14.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусОбсъждат универсална здравна помощ за бежанци и мигранти

Обсъждат универсална здравна помощ за бежанци и мигранти

Бежанците и мигрантите трябва да получат универсална здравна помощ в приемащите ги страни, в защита на техните човешки права. Това е един от приоритетите на новия план за действие за осигуряване на здравето на бежанците и мигрантите в европейския регион на Световната здравна организация до 2030 г., който се обсъжда на международна конференция в Кипър във вторник и сряда.

Новият регионален план за Европа на Световната здравна организация /СЗО/ цели да подкрепи страните-членки в управлението на миграцията с прилагането на обща здравна политика, посочи кипърският министър на здравеопазването д-р Попи Канари.

Тя подчерта необходимостта от съвместни действия, международно сътрудничество и споделена отговорност за гарантиране на правото на здраве на мигрантите, отчитайки ограничения капацитет на много здравни и социални системи в региона.

В конференцията в кипърския град Ларнака участват представители на 33 страни от Европа, включително България, Източното Средиземноморие и Африка.

Кипър представя на срещата своите добри практики в областта на общественото здравеопазване и миграцията. Сред тях са осигуреният достъп на всички мигранти до първични здравни грижи, ваксинацията им и националната програма за откриване и лечение на заразни болести сред тези групи, каза министър Канари.

Според обсъжданата в Кипър пътна карта окончателният проект на новия здравен план трябва да бъде представен за разглеждане на сесията на Регионалния комитет на СЗО през октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments