5 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоНа фокусОбщините искат от премиера Янев част от данъците да постъпват директно към...

Общините искат от премиера Янев част от данъците да постъпват директно към тях

Служебният премиер Стефан Янев се среща днес с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

„Надявам се, че ще имаме възможност да обсъдим редица проблеми, които както се казва са трептящи и трябва да ги решаваме с всеки изминал ден“, заяви служебния министър Стефан Янев.

В рамките на срещата, която ще се проведе в Гранитната зала в сградата на Министерски съвет, ще бъдат обсъдени теми от сферата на местното самоуправление. Друг акцент в дискусията ще бъде организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори. Ще бъде обсъдена и третата бюджетна прогноза за 2022 г. и капиталовата субсидия.

Премиерът допълни, че след разговорите с Националното сдружение на кметовете на кметства трябва да бъдат обсъдени и идеи за законодателни промени. Кметовете на малки населени места поискаха част от приходите от местни данъци и такси да постъпват директно при тях, тъй като сега те са зависими от трансферите от общините.

„Всички сме фокусирани върху това, че нашата дейност трябва да бъде именно в интерес на гражданите както съответните общини, така и от гледна точка на централната власт“, допълни Янев.

Председателят на НСОРБ Даниел Панов подчерта, че искат да се запознаят с промените, направени в Националния план за възстановяване, с който България кандидатства пред ЕК за пари, предназначени за следкризисното възстановяване, изрази позицията на общините, че са твърдо против 20% самофинансиране по Националната програма за енергийна ефективност, която се ползва с огромна подкрепа сред жителите на общините, и поискаха увеличаване на парите за капиталови разходи в бюджетната прогноза за 2022 г.

„Действително имаме няколко теми, които днес ще обсъдим по-обстойно. Една от тях е Планът за възстановяване и развитие, който спешно трябва да бъде внесен и в крайна сметка ние сме участвали в редица срещи при изработването на този национален план и искаме да се запознаем обстойно с промените, които в момента са направени в него“, заяви инж. Даниел Панов, председател на НСОРБ.

Работната среща ще протече в режим на закрито заседание.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments