5.2 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоНа фокусОбщото събрание на ООН лиши Русия от членство в Съвета по правата...

Общото събрание на ООН лиши Русия от членство в Съвета по правата на човека заради войната в Украйна

Общото събрание на ООН лиши днес Русия от членство в Съвета по правата на човека на организацията заради информации за „сериозни и систематични нарушения на човешките права“, свързани с руската инвазия в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

Предложението, внесено от САЩ, събра 93 гласа „за“ при 24 „против“ и 58 „въздържал се“. За лишаване на Русия от членство в 47-членния Съвет беше необходимо мнозинство от две трети от гласувалите, без да се броят въздържалите се, посочва Ройтерс. Тъй като със „за“ или „против“ гласуваха общо 117 делегации, 93 е повече от две трети от общия брой и затова резолюцията беше приета.

Такова решение се взима за втори път в историята на Съвета на ООН по правата на човека – орган, създаден през 2006 г., отбелязва ДПА. Либия бе лишена от членство през 2011 г. заради насилието срещу протестиращи от страна на сили, лоялни на тогавашния лидер на страната Муамар Кадафи.

Русия предупреди държавите, които са гласували срещу нея, че ще разглежда това като „неприятелски жест“ с последици за двустранните връзки, отбелязва Ройтерс.

Руски представители по-рано казаха, че разглеждат стъпката като политически мотивирана и заплашваща с разрушителни последици системата на ООН. Решението за лишаване на Русия от членство в Съвета по правата на човека ще важи само за сегашния ѝ мандат, който приключва през 2023 г. След това Москва може отново да кандидатства за членство, отбелязва ТАСС.

Против резолюцията за изключването на Русия гласуваха Алжир, Беларус, Боливия, Бурунди, Централноафриканската република (ЦАР), Китай, Конго, Куба, Демократична република Конго, Северна Корея, Еритрея, Етиопия, Габон, Иран, Казахстан, Мали, Киргизстан, Лаос, Никарагуа, Сирия, Таджикистан, Узбекистан, Виетнам и Зимбабве.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че е благодарен на държавите членки на ООН за лишаването на Русия от членство в Съвета по правата на човека.

Кремъл изрази съжаление за лишаването на Русия от членство в Съвета по правата на човека на ООН. Москва възнамерява да „продължи да защитава интересите си с всички законни средства“, предупреди Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

„Съжаляваме за това и ще продължим да защитаваме интересите си с всички законови средства и да обясняваме нашата позиция“, каза Песков пред британския канал „Скай нюз“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments