Общо зарядно: от полза за потребителите и природата

0

Купчината кабели у дома за зареждане на телефони, таблети и фотоапарати може скоро да остане в миналото. Разговаряхме за плановете с председателя на парламентарната комисия по защита на потребителите Ана Кавацини (Зелени/ЕСА, Германия).

„Европейският парламент настоява от 10 години за единен стандарт, за да не се нуждаем повече от множество кабели, а само от един“, заявява Ана Кавацини. В резултат от натиска Европейската комисия съумя да привлече много производители към инициативата чрез доброволни споразумения. Не всички обаче се включиха и затова през септември 2021 г. Комисията предложи законодателен текст за единен стандарт.

Какво означава това за потребителите

Предложението съдържа два елемента. Първият е единен стандарт за зарядните, за да могат те да работят на всяко устройство.

Вторият елемент е, че зарядното няма да върви с устройството. „Ако днес си купувам нов телефон, в повечето случаи автоматично получавам и нов кабел“, заявява Кавацини. „В бъдеще телефоните и устройствата няма повече да се продават автоматично с кабели, което ще намали електронните отпадъци“.

Потребителите ще трябва да се снабдят отделно с кабела. В повечето случаи те вече ще разполагат с такъв от предишно устройство.

Кога можем да очакваме общото зарядно в ЕС

Оптимистичната прогноза е, че правилата ще влязат в сила от 2024 г. Ана Кавацини се надява Парламентът да постигне споразумение със Съвета и да приключи работа по предложението до края на 2022 г. След това страните в ЕС ще имат две години, за да приложат законодателството.

Идеите на Парламента

Въпреки че работата по правилата не е започнала официално в Парламента, някои депутати вече настояват законодателството да обхване възможно най-много устройства. В текста, изготвен от Комисията, са посочени смартфони, таблети, фотоапарати, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри. „Предложението на Комисията включва много устройства, но например не и електронни четци“, заявява Кавацини.

Други депутати искат да бъдат взети предвид възможни промени в технологиите, включително за безжично зареждане.

Ще навредят ли правилата на иновациите

В индустрията има някои опасения, че законодателството може да задуши иновациите. „Не гледам така на нещата“, казва евродепутатът. „Предложението посочва, че ако се появи нов стандарт, който е по-добър, можем да променим правилата.“

С колко ще намалеят електронните отпадъци

Съществуват различни прогнози, но една от по-често цитираните е за намаление с около 1 000 тона на година. „Електронните отпадъци са най-бързо растящият източник на отпадъци в ЕС. Ако наистина искаме да приложим на практика Зеления пакт и да намалим използването на ресурси, трябва да премахнем всички пречки“, заявява Ана Кавацини.

сн. Европейски парламент

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук