Огнян Минчев:Източна Европа не се превръща в плацдарм за война, както тръби русофилската пета колона в България

0

Води се пропаганда с цел да се убедят българските граждани, че всяко наше пълноценно участие в структурите на НАТО е насочено против българския национален интерес, защото ще ни вкара в конфликт с Русия. Това е една много неприятна лъжа, която повторена хиляда пъти, се превръща в истина за част от българските граждани. Истината е точно обратната„.

Това заяви пред БНР политологът доц. Огнян Минчев, преподавател н СУ „Св. Кл. Охридски“, като припомни, че НАТО е отбранителен военен съюз и участието на страната ни в него дава възможност да се гарантира националната ни сигурност по начин, който изключва какъвто и да е тип агресивност.

 

 

Той беше категоричен, че „Източна Европа не се превръща в плацдарм за война, както тръби русофилската пета колона в България„:

„Нито пък България се превръща в място, откъдето ще се водят едва ли не военни действия с Русия. Вече 18-а година, откакто сме в НАТО, официалната руска политика, провеждане чрез нейната пета колона у нас, е да редуцира българското присъствие в НАТО до номинално присъствие – без да имаме армия, без да имаме въоръжение, без да имаме ясна стратегия за това как участваме в колективната отбрана на Съюза, в който сами сме избрали да членуваме“.

 

Доц. Минчев посочи, че руският президент Владимир Путин иска да ревизира всички резултати от геополитическия процес, започнал с рухването на СССР, и се разви в създаването на една цялостна евроатлантическа система за сигурност, в която участва и България като член на НАТО.

НАТО  няма намерение да напада Русия, изтъкна политологът и уточни:

„Неприемането на руска интервенция и на нарушаване на суверенитета на Украйна не се приема от нито една страна – от тази гледна точка НАТО е единен“.

 

 

Според Огнян Минчев Съветът по сигурността е можело да бъде свикан по-рано от премиера Кирил Петков:

България да вземе важни решения за повишаването на способностите на своята отбранителна способност . Няма да има никакви преки последици върху България от конфликт между Русия и Украйна, но винаги при конфликти могат да се изострят други потенциални конфликти, включително и в регионалния контекст на България . Да не забравяме, че има силно въоръжаване на Сърбия, към което летят руски самолети и носят оръжие за сръбската армия“.

Политологът изрази мнение, че  и президентът Румен Радев може да участва в Съвета за сигурност при премиера, както и би могъл да свика КСНС по темата .

Това прогнозира, че много трудно ще се постигне споразумение от представителите на властта по темата, тъй като пропагандното говорене срещу включването на България в общата система за сигурност в източния фланг на НАТО насърчава русофилски политически политически у нас, за да се защитим със символични мерки по отношение на българската национална сигурност в контекста на нарастващата криза около Украйна. 

БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук