22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоУ насОгромен интерес към 120-я Празник на розата в Казанлък от страна на...

Огромен интерес към 120-я Празник на розата в Казанлък от страна на туристи

Огромен е интересът към тазгодишния 120-и юбилеен Празник на розата в Казанлък от страна на туристи, съобщиха за БТА от общинската администрация. Въпреки това се наблюдава спад в броя на китайските туристи, а през изминалите 12 месеца най-много са били туристите от Румъния, Франция, Турция, Италия, Испания, Белгия и Великобритания.

От Община Казанлък коментираха, че места в местните хотели за Празника на розата са резервирани още по време на предишното му издание през май и юни м.г. По данни на хотелиери легловата база за кулминационните дни на празника 2, 3 и 4 юни е била почти изцяло запълнена в началото на тази година.

Репортерска проверка на БТА установи, че към момента хотелите в община Казанлък са изцяло запълнени. Сходна е ситуацията и на Старозагорските бани, а в областния град все още се намират свободни места.

През месец май запълняемостта на хотелите, членуващи в Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, в област Стара Загора е 45 на сто. Това съобщи за БТА председателят на организацията Вени Петрова. Според нея това е с около пет процента повече в сравнение със същия период на 2019 година, която е последната пълна година преди ковид пандемията, уточни тя. Според Петрова в последните дни на май и в първите дни на юни запълняемостта на легловата база в Старозагорско ще достигне до 70-80 процента. Причината за това са кулминационните дни по случай 120 години Празник на розата в Казанлък, както и XXII Средноевропейски конгрес на ветеринарните лекари, специалисти по заболявания при едри и дребни преживни животни („XXII Middle European Buiatric Congress“), чийто домакин е Ветеринарномедицинският факултет при Тракийския университет.

По данни на Националния статистически институт през май в областта са функционирали малко над 60 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях надхвърля 2500, а на леглата – 5000.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments