Околийски: Рискуваме България да стане оазис на пандемията

0

Служебният кабинет взе правилно решение, но закъсняло. Това заяви доц. Михаил Околийски, представител на българския офис на СЗО.

По думите му доколкото мерките са ефикасни, ще си проличи в близко бъдеще, ако това е начин да овладеем епидемията – биха били много добри. Броят на ваксинираните скочи 3 пъти и ако това се беше случило от началото на пандемията, сега щяхме да махаме маските и да се връщаме на стадионите, посочи Околийски.

Той предупреди, че и 2022 г. ще бъде годината за коронавируса в България, но не и в Западна Европа. Тук рискуваме да останем оазис на нерационалното мислене, добави Околийски пред БНТ.

Той не мисли, че локдаунът е вариант за България, защото ще срине икономиката и ще донесе много щети. СЗО са много притеснени за България, като още в началото на пандемията се опитали да говорят на хората да се обединят като общество и заедно да понесем удара. Това обаче не се случи. Имаме да извървим много голям път към цивилизоваността на западните страни. Там хората знаейки какво ще им причини тютюнопушенето и карането бързо на кола, просто не го правят. Ние тук смятаме, че всичко ще се случи на някои друг, а не нас, обясни той.

„Това е едно двойно счетоводство и защитен механизъм да не развием депресивно или психично разстройство, наложено от комунистическия режим“, коментира доц. Околийски.

сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук