4.7 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоПо светаОколо 100 френски депутати критикуват войнствената политика на турския президент Ердоган спрямо...

Около 100 френски депутати критикуват войнствената политика на турския президент Ердоган спрямо кюрдите в Северна Сирия

Около 100 френски депутати разкритикуваха войнствената политика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган спрямо кюрдите в Северна Сирия. Критиките те отправиха в статия, публикувана във френското издание „Журнал дю диманш“, предаде Франс прес.

„Докато Русия на Владимир Путин умножава военните престъпления в Украйна, Реджеп Тайип Ердоган, в сянката на световното вълнение, обмисля да започне поредната кървава офанзива срещу кюрдите в Северна Сирия“, казват депутатите.

Турският президент се възползва от централната роля, която играе за НАТО в конфликта в Украйна, за да получи карт бланш от атлантическия алианс  за засилване на атаките в Северна Сирия, казват парламентаристите. Под писмото са се подписали депутати от комунистическата партия, радикалната левица, социалисти, еколози, но също и няколко представители на партията на президента Еманюел Макрон и от десницата.

Западните страни не трябва да отвръщат поглед от това, пишат депутатите и призовават страните от ЕС да гарантират защитата на кюрдските активисти и асоциации, присъстващи на европейска територия.

Депутатите призовават също така Франция да сезира Съвета за сигурност на ООН, за да обяви зона, забранена за полети в Северна Сирия и да постави сирийските кюрди под международна защита. Те искат също така автономната администрация в северната и в източната част на Сирия да може да бъде международно призната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments