Окончателно: Австрия спира България и Румъния за Шенген

0

Австрийският канцлер Карл Нехамер обяви днес, че Австрия се противопоставя на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, предаде romaniajournal, цитирана от БТА.

Нехамер говори по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана. Изявлението бе направено ден, след като румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде бе във Виена, където се срещна с вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер.

Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални мигранти. Това означава, че те са минали през външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава като Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността, каза Нехамер, цитиран от австрийската агенция АПА.

Министър Боде се опита да убеди австрийския си колега, че няма имиграционен коридор през Румъния, но Карнер запази позицията си.

От друга страна, румънският президент Клаус Йоханис заяви днес в Тирана, че Румъния ще преговаря до последния момент.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук