14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусОкончателно: вдигат пенсиите с 12% от 1 юли

Окончателно: вдигат пенсиите с 12% от 1 юли

Пенсионерите ще получат увеличение на пенсиите от 1 юли с 12% по швейцарското правило, като минималната ще бъде 523,04 лв. Това приеха депутатите окончателно в четвъртък с приемането на второто удължаване на бюджет 2022 г., с който се работи в момента.

В началния етап на обсъжданията имаше идея увеличението само да се гласува от 1 юли, а новите по-високи пенсии да се плащат от октомври или по-късно, когато вече има редовен бюджет. Мнозинството обаче се отказа от това и гласува увеличението да влезе в сила от 1 юли.

Пенсионерите с трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, на които е определена чужда помощ, ще получават към определената им пенсия добавка в размер 75 на сто от социалната за старост, приеха още депутатите.

Това удължаване на Бюджет 2022 г. ще важи до 31 юли, а дотогава се очаква да бъде внесен нов проект за бюджет, изготвен от Министерството на финансите.

Увеличение на минималната работна заплата няма да има – остава сегашната 780 лв.,

а максималният размер на гарантираните вземания при фалит на работодателя ще бъде 1950 лв.

По време на гласуването депутатите приеха още средствата от Сребърния фонд да не се пипат. Той е създаден целево за подкрепа на пенсионната система и в него към момента има 3,4 млрд. лв.

Парите от фискалния резерв обаче ще могат да се ползват, а изхарчените средства ще се възстановяват с приходи от данъци.

Във вторник, когато депутатите гласуваха удължаването на бюджета в бюджетната комисия, от Министерството на финансите заявиха, че ще направят изчисления дали е по-изгодно да се пипат парите от фискалния резерв, или да се вземе заем.

Най-много страсти в залата в четвъртък обаче предизвика спорът дали всички деца трябва да получават помощ от 300 лв., така както е заложено в бюджета, или само най-нуждаещите се.

Помощта е насочена към ученици от втори, трети и четвърти клас, а повечето от депутатите не смятат, че тя трябва да се раздава на калпак, а да има подоходен критерий.

“Трябва да ги получават хора, които са наистина бедни и имат нужда от тях. Не може да правим социална политика за цял един народ”, заяви Мартин Димитров от ПП-ДБ.

“За нас всички деца са равни, не трябва да ги делим на богати и бедни

Сякаш богатите и с по-високи доходи, които също плащат данъци в държавата, нямат правото веднъж да почувстват някаква конкретна помощ“, опонира Кристиан Вигенин от БСП.

Андей Гюров от ПП-ДБ каза, че именно такива заможни семейства са му се обаждали с молба тези помощи да бъдат насочени към най-нуждаещите се.

В крайна сметка предложението не се прие в закона за удължителния бюджет. Такава еднократна помощ ще има за учениците от втори до четвърти клас, но размерът на средствата ще бъде заложен и гласуван в редовния бюджет за 2023 г.

По предложение на ДПС народните представители приеха общините да могат да правят капиталови разходи. До този момент те нямаха право. С промяната Министерството на финансите до пето число на всеки месец ще превежда средствата по направените разходи.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments