22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоЗдравословноОпаковките от полистирол застрашават здравето

Опаковките от полистирол застрашават здравето

Опаковките за продукти от полистирол и експандиран полистирол представляват потенциална заплаха за човешкото здраве, каза за РИА Новости руският екологичен оператор (РЕО).

„Например полистирол (PS, PS), от който се правят съдове за еднократна употреба, тави / субстрати за пяна, кутии за пяна, чаши за кисело мляко, контейнери за яйца. Производителите често го избират заради евтиността му. Но той е токсичен и вреден пластмаса. На експандиран полистирол. Той е още по -опасен поради технологията на производство, когато полимеризацията не настъпва до края, а само с 97-98% „, – се казва в съобщението.

Компанията обяснява, че канцерогените (стирен) се отделят при разлагане на полимери. Този материал се разлага под въздействието на светлина, механични и йонизиращи ефекти, вода, озон, кислород и особено под въздействието на топлина. Следователно експандираният полистирол не трябва да се нагрява. Също така, мазните храни не трябва да се съхраняват и като цяло не се препоръчва материалът да влиза в контакт с храната.

„Всяка пластмаса не трябва да се нагрява, защото от нея започват да се отделят токсични вещества, които могат да влязат в тялото и да навредят на здравето. Например при нагряване до 60 градуса, PET омеква и губи формата си, PVC – при 65-70, полистирол – при 100. В микровълнова фурна максималната температура на нагрятата храна може да достигне точно 100 градуса “, са цитирани в съобщението думите на генералния директор на REO Денис Буцаев.

Готовите ястия в пластмасови контейнери, които се намират в магазините в термични витрини, обаче се препоръчват да се прехвърлят в съдове за многократна употреба – стъклени, керамични.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments