23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусОсвобождаването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет е стъпка по пътя...

Освобождаването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет е стъпка по пътя на съдебната реформа, заявиха от ГЕРБ

Освобождаването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет е стъпка по пътя на съдебната реформа, в името на обществения интерес за справедливост и законност. Това се посочва в позиция на ГЕРБ, публикувана във фейсбук страницата на партията.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще продължи последователно да работи за успешната ѝ реализация, така, както обещахме пред българските граждани и евроатлантическите партньори, допълват от ГЕРБ.

По-рано днес Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, е необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста „Главен прокурор“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments