28.5 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусОсмани: Без конституционни промени трябва да забравим за ЕС

Османи: Без конституционни промени трябва да забравим за ЕС

Според министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи по време на преговорите за преговорна рамка на страната именно екипът на Северна Македония е искал конституционните промени „да бъдат оста в решенията на отворените въпроси с България” и е направлявал този процес, „за да може историческите въпроси да бъдат сведени до права на човека”.

В интервю за телевизия Канал 5 Османи заяви, че очаква конкретните текстове на промените в основния закон на Северна Македония да влязат в парламентарна процедура, за да може, „след като се махнат тоновете пропаганда, гражданите сами да се убедят в същността им“.

„Правим проучване на общественото мнение и вярвате или не, гражданите са изненадани, когато се сблъскат с текста на тези промени. Повечето от тях са изненадани, че това е напълно различно от онова, което чуват по телевизията. И когато видят текста и разберат, че българите и сега ги има в конституцията в „други“, а сега ще бъдат добавени след вече изброените общности, вече са наясно със същността на промените. (…) Страхът винаги доминира над рационалността и опозицията използва това. В какофонията от политическата пропаганда гражданите са жертва. Убеден съм, че хората, които са против конституционните промени, искат фокусът да се върне на полето на историята”, посочи Османи.

В отговор на въпрос коя е идеологическата линия във ВМРО-ДПМНЕ, която би гласувала за вписването на българите в конституцията, Османи отново припомни, че за пръв път е чул идеята за конституционните промени като решение на отношенията с България „от високопоставен служител на ВМРО-ДПМНЕ” още когато е станал министър на външните работи, а в опозицията има хора, които ясно разбират, че никой не иска името му да бъде запомнено като на човек, „който е закопал европейската перспектива на страната“ и че „без конституционни промени страната трябва да забрави за ЕС“.

Тезата си за наличието на депутати от опозицията, които биха подкрепили промените в основния закон, Османи изрази преди няколко дни. На това председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски отговори, че „Османи сънува и трябва да се събуди”.

„Може би (Мицкоски) ще се събуди, когато види по телевизията как се приемат конституционните промени“, каза Османи в интервюто си тази вечер.

По думите му политиците трябва не само да са наясно и с конкретните конституционни промени, но също така и с това „какво ще последва в единия и другия вариант”- ако промените бъдат и ако не бъдат гласувани.

Ако промените в основния закон не бъдат приети „Северна Македония ще се отдели от групата с Албания, Черна гора и Сърбия, които ще започнат преговори, защото Албания няма да ни чака дълго, и ще остане в групата на държави, с отворени въпроси, каквито са Босна и Херцеговина и Косово. А когато прекъсне европейският процес отново идва на дневен ред билатерализацията. Защото от Брюксел ще кажат, че след като нямаме преговорен процес и имаме проблеми с България, трябва да седнем, да ги решим, за да продължим от там, до където сме спрели”, посочи Османи.

По думите му изпълнението на клаузите в договора за приятелство и добросъседство с България не са включени директно в преговорната рамка, но там стои изискването за наличие на добросъседски отношения. Договорът с България „е подписан с добра воля, но все още има предубеждения, а политическият контекст изкривява нещата”.

На въпрос, свързан с работата на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, в която няма напредък Османи посочи, че „ролята на комисията е да институционализира историческия дебат”, който трябва да стои на полето на академичните спорове, „а не сред гражданите, при министрите на външните работи или бизнеса”.

„Комисията вече има взето решение за 5 исторически личности, това пречи ли ни? Това е добра пътека, нека историците говорят по тези теми, а ние да говорим за бъдещето и бизнесът да общува помежду си”, посочи Османи.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments