7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусОтбелязваме 150 години от гибелта на Апостола

Отбелязваме 150 години от гибелта на Апостола

В редица български градове, сред които Карлово, Ловеч, Велико Търново и Враца, ще бъдат отбелязани 150 години от гибелта на Васил Левски.

За годишнината в Карлово – родния град на Апостол на българската свобода, е планирана възпоменателна церемония тази вечер. Сутринта в църквата „Св. Богородица“, където Левски е пял като дякон, ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида.

По-късно в Историческия музей ще бъде открита изложба с архивни документи, посветени на Иван Грозев, съратник на Апостола.

Днес в Карлово ще звучат и църковни песнопения в памет на Левски, изпълнени от  квартет „Светлоглас“.

След церемонията вечерта на едноименния площад по повод 150 години от гибелта на Апостола, в залата на читалището ще се състои традиционния възпоменателен спектакъл на ученици от Средно училище „В. Левски“, който тази година е под мотото „С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите“.

по повод 150-годишнина от героичната саможертва на Апостола

В Ловеч по повод 150-годишнина от героичната саможертва на Апостола днес се организира национален младежки форум – дебат „Васил Левски в историята, литературата и изкуствата“.

Във Велико Търново годишнината ще бъде почетена с военен ритуал и общоградско поклонение

Във Враца 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония пред паметника му в центъра на града.

Утре президентът Румен Радев ще открие мултимедийната дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски.

Вечерта държавният глава ще участва във възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата.

„Левски в душите ни“ е мотото на патронния празник на българското училище „Васил Левски“ в кипърския град Дали, където също ще бъде отдадена почит към героичната гибел на Апостола.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments