13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоУ насОтварят офертите за нови радари за армията

Отварят офертите за нови радари за армията

В Министерството на отбраната ще отворят офертите за нови радари за армията. В конкурса участват 5 компании от САЩ, Италия, Израел, Испания и Франция. България иска да купи седем радара – пет за далечно откриване и две – за близко. Таванът на сделката преди време беше 400 милиона лева. В списъка са и фирми, които и преди са проявявали интерес към конкурса.

През февруари служебният кабинет посочи, че покупката на радарите е от стратегическа важност за армията и затова я изключи от процедурите по Закона за обществените поръчки.

Мотивът тогава беше „преодоляване на дефицита от способности за осигуряване на ефективно, непрекъснато и надеждно наблюдение и контрол на въздушното пространство“ на България и НАТО. Наличните радиолокационни станции, с които армията разполага, са от 70-те и 80-те години на миналия век.

А доклади за състоянието на отбраната са отчитали, че заради старата техника, радарите на военната авиация не могат повече да се поддържат. Придобиването на новите радари е свързано и с новите изтребители Ф-16. 3 от които се очакват през 2025-та година.

Очакванията на военните бяха новите радари да са в армията в периода 2023–2024 г. Но междуведомствената работна група тепърва ще разглежда, анализира, оценява и класира подадените предложения.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments