Отвъд шока на Тръмп-Байдън, парадоксът на американските референдуми

0

В своят анализ пред le monde икономистът Филип Ашкенази отбелязва, че в зависимост от държавата избирателите са направили избор по фискални или социални въпроси, които понякога се противопоставят на простата партийна логика.На 3 ноември американците не бяха просто призовани да участват в избори за президент, Камара на представителите и Сенат. В много щати те също бяха поканени да се произнесат по важни разпоредби чрез референдум.Подобно на Франция в Европа, Аризона е сред американските щати с най-ниски заплати за учители. Аризона страда от трудности при набирането на учители и пренаселените класни стаи. Аризонският клон на основната американска асоциация на професорите внесе предложение 208, което събра почти 52% от положителните гласове: увеличение на данъка върху доходите с 3,5 пункта от над 250 000 щатски долара (500 000 в случай на брачна декларация) за финансиране на увеличение на заплатите, бонуси за нови учители и набиране в начално и средно образование.
Прогнозите, направени от данъчната администрация, не показват значителен риск от изтичане на високи доходи в други щати и водят до данъчна доходност от 940 милиона долара. Сведено до размера на Франция, това би представлявало около 7 милиарда текущи евро допълнителен бюджет за образование.Франция обяви за 2021 г. бюджет от 400 милиона евро за надграждаване на френските учители .Ако Аризона е избрала и Джо Байдън (макар и с малък марж от 0,3%), съседна Калифорния, която е дала 64% на кандидата на демократите, не следва същата логика. Избирателите гласуваха 59% за предложение 22, което демократичният „билет“ ги призова да отхвърлят! Предложение 22, проведено съвместно от компании, които все още се конкурират като Uber и Lyft, има за цел да отмени частично закон, приет от Демократична Калифорния, който автоматично приписва на работниците в цифровите платформи качеството на служителите.
Предложение 22 със сигурност се отнася само до водачите и доставчиците на тези платформи и „предлага“ компромис – минимална социална защита и брутен доход, подкрепени със 120% от минималната работна заплата по време на периода на заетост. Тези дигитални гиганти погълнаха стотици милиони долари за своята кампания, с надеждата да създадат ефект на домино върху многобройните продължаващи спорове с техните работници и регулаторното и законодателно лобиране.
Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук